Manieren om kinderen te helpen mindfulness te oefenen

Geschreven door Redactie

Van drukke schema's tot constante toegang tot schermtijd en sociale-medianetwerken, er is geen twijfel dat de kinderen van vandaag veel te doen hebben. Tot op zekere hoogte kunnen ze in een constante staat van afleiding leven.

Hier zijn een paar manieren om je kind te helpen mindfulness in de praktijk te brengen.

1. Modelleer het zelf

Ongetwijfeld maken volwassenen zich schuldig aan het feit dat ze verstrikt raken in dezelfde afleiding als hun kinderen. Willard zegt dat de beste manier om ze te leren mindful te zijn, is door het zelf te oefenen. "Hoe meer we kunnen vermijden om tijdens het avondeten op onze telefoon te zitten, of aanwezig te blijven in ons lichaam door adem te halen als we gestrest zijn, of onverdeelde aandacht voor onze kinderen te tonen, hoe meer ze hetzelfde gedrag zullen vertonen", zegt hij.

2. Focus op ademhalen

Lange uitademing activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het kalmeren van ons. Shepard raadt aan om aan tweens uit te leggen dat hun hersenen van nature reageren op hun ademhaling - dus ademen is eigenlijk een manier om je hersenen te 'hacken'!

Als ze zich bijvoorbeeld geagiteerd voelen, vraag ze dan een eenvoudige oefening te doen: adem 5 keer achter elkaar hoorbaar uit. Vraag hen vervolgens op te merken hoe ze zich voelen. "De meesten voelen zich een beetje rustiger", zegt Shepard. "Ze kunnen van een stressniveau van 7 op een schaal van 1 tot 10 naar een 5 komen, wat beter beheersbaar aanvoelt."

3. Maak gebruik van hun zintuigen

Overgangstijden voor huiswerk, diner of bedtijd zijn goede tijden om in contact te komen met de zintuigen en te ontsnappen aan drukke gedachten, zegt Willard. Hij stelt voor om uw kind te vragen hoeveel geluiden ze in een minuut opmerken, of om uit het raam te kijken en de verschillende tinten groen aan te wijzen die ze zien. Naar buiten gaan om op te merken wat ze ruiken, kan ook effectief zijn.

4. Druk dankbaarheid uit

Stoppen met nadenken over de goede dingen in het leven en ze leren waarderen, hangt samen met mindful zijn, zegt Willard.


Onze Ambassadeurs