Valeriaanwortel kan je helpen beter te slapen

Geschreven door Redactie

Een van de meest bestudeerde voordelen van valeriaan is het vermogen om de slaap te verbeteren.

Onderzoek suggereert dat het nemen van valeriaanwortel de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te vallen kan verminderen en de slaapkwaliteit en -kwantiteit kan verbeteren.

Een review uit 2020 met 60 onderzoeken concludeerde dat valeriaan een veilige en effectieve behandeling zou kunnen zijn om slaap te bevorderen en geassocieerde aandoeningen te voorkomen.

In hetzelfde onderzoek uit 2021 onder 39 mensen die hemodialyse ondergingen, eerder in dit artikel genoemd, hadden mensen een betere slaap wanneer ze 1 uur voor het slapengaan 530 mg valeriaanwortel slikten, in vergelijking met een placebo.

In een onderzoek uit 2017 met 120 mensen met slaapstoornissen, nam één groep 2 pillen van een kruidensupplement genaamd Vagonotte 30 minuten voor hun geplande bedtijd gedurende 20 dagen.

Ze vielen sneller in slaap, sliepen langer en werden minder wakker dan de placebogroep.

Vagonotte is een kruidensupplement dat een combinatie van valeriaan, hop en jujube bevat.

In een kwalitatief hoogstaand onderzoek uit 2011 werd gekeken naar de effecten van valeriaanextract bij 100 postmenopauzale vrouwen die aan slapeloosheid leden.

Degenen die gedurende 4 weken tweemaal daags 530 mg valeriaanextract kregen, hadden een significant verbeterde slaapkwaliteit vergeleken met degenen die een placebo namen.

Bovendien ervoer 30% van de vrouwen in de valeriaangroep slaapverbeteringen, vergeleken met slechts 4% in de placebogroep.

Niet alle onderzoeken hebben echter aangetoond dat valeriaan slaapvoordelen biedt.

Een studie uit 2011 keek naar 227 mensen die een kankerbehandeling ondergingen. Degenen die gedurende 8 weken 450 mg valeriaan 1 uur voor het slapengaan innamen, hadden geen significante verbeteringen in de slaap, gemeten aan de hand van slaapkwaliteitsindexen.

Toch vond de studie dat de valeriaanbehandeling leidde tot verbeteringen in vermoeidheid.

Hoewel valeriaan bij sommige mensen nuttig kan zijn voor het verbeteren van bepaalde aspecten van de slaap, is er meer onderzoek nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.


Onze Ambassadeurs