Schrijft City 7,5 jaar later wéér historie tegen ADO?

Geschreven door Redactie

Een overwinning op ADO Den Haag, vrijdagavond in de Hofstad – het zou een ontzettend grote stap in de richting van de play-offs zijn voor Almere City FC. In aanloop naar het duel kan City in ieder geval teren op een opvallend positief verleden tegen de Hagenezen.

Uiteraard moeten we wel gelijk aantekenen dat er slechts vier onderlinge duels hebben plaatsgevonden, omdat ADO sinds 2005 – het jaar waarin FC Omniworld toetrad tot de Eerste Divisie – vooral in de Eredivisie acteerde. Voor dit seizoen speelden de clubs alleen in de jaargang 2007-2008 tegen elkaar, maar dat ging de Almeerders wel uitstekend af.

In de thuiswedstrijd werd het pas gedegradeerde ADO met maar liefst 4-0 huiswaarts gestuurd. Voor Omniworld scoorden Arnoud van Toor, Richard Haklander en Paul Mulders die zondagmiddag. De uitwedstrijd in Den Haag, een aantal maanden later, eindigde in 1-1. Een vroege voorsprong via Diangi Matusiwa werd nog voor rust uit handen gegeven.

Het grootste succes tegen ADO volgde echter jaren later pas, in de KNVB Beker. In 2014 zorgde City voor één van de grootste stunts uit de clubgeschiedenis, door de destijds gevestigde Eredivisieclub uit het toernooi te wippen na een bizarre thriller.

Na negentig minuten stond het 1-1 in het Yanmar Stadion, en dus moest er verlengd worden. Acht minuten voor het eindsignaal daarvan dacht Vincent Janssen al City naar de volgende ronde te schieten met zijn tweede doelpunt van de avond, maar die vreugde was van korte duur. Na een overtreding van Sander Keller, bestraft met rood – een straf die ADO-verdediger Timothy Derijck al in de reguliere speeltijd had gekregen – scoorden de bezoekers uit een strafschop.

De penaltyserie die toen volgde mag met recht één van de slechtste uit de geschiedenis van het betaald voetbal genoemd worden. Zeven van de negen penalty’s werden gemist of gestopt, waarbij Agil Etemadi zich als held ontpopte door twee strafschoppen te keren. Nadat Jason Oost de eerste Almeerse penalty raak had geschoten, deed Vincent Janssen hetzelfde met de beslissende pingel. Almere City FC ging naar de derde ronde, ADO droop gedesillusioneerd af na misschien wel de meest gedenkwaardige voetbalavond ooit in Almere.

Vrijdagavond kan het opnieuw een zeer gedenkwaardige avond worden in Den Haag. Met winst komen de play-offs écht binnen handbereik, en als de resultaten elders ook nog meezitten kan het ticket zelfs al behaald worden. Wil jij bij het duel aanwezig zijn, haal dan voor donderdagavond 18 uur je kaarten via deze pagina! Voor de thuisblijvers is de wedstrijd ook te zien op ESPN 4, én natuurlijk te volgen via ons eigen radiostation en de sociale kanalen van de club.