Hitte maakt belang van groen voelbaar

Geschreven door Redactie

De warme dagen van afgelopen weken maken het belang van groen voelbaar.

Dat we in de toekomst mogelijk veel meer van dit soort warme, zeg maar gerust hete, zomers krijgen, daar worden we al een tijd voor gewaarschuwd. Dan wordt het tijd om eens met een kritische blik naar je eigen omgeving te kijken. Eén van onze Groene Buren deed een temperatuurmeting en kwam tot grootste verschillen in temperatuur. 

De meting is, op het heetst van de dag, binnen een paar minuten gedaan. De cijfers zijn dus goed te vergelijken. De eerste meting deed ze in een betegelde tuin. De thermometer gaf maar liefst 48,7 graden Celsius aan. Tegels onder een boom gaf slechts 24,5 graden Celsius aan. Eén boom of hoge struik in je tuin kan de temperatuur in je tuin dus al met 24 graden laten zakken.

Een grasmat in de zon liet 29,9 graden Celsius zien en gras onder een boom is het meest koel met 21,5 graden Celsius.


Een betegelde tuin wordt in de zomer, met het zonnetje op de stenen, dus meer dan 24 graden warmer dan een groene tuin. Waar mensen met een betegelde tuin noodgrepen doen met het opzetten van tenten en ophangen van schaduwdoeken, hoeft iemand met een groene tuin slechts de stoel te verzetten om in de koele schaduw te kunnen zitten.

Tegels houden warmte vast. In de avond en nacht wordt de warmte weer afgegeven aan de omgeving en blijft het dus heel warm in de tuin en de woning. Een raam open zetten voor koele lucht komt dan neer op een raam open zetten om de warme lucht binnen te laten.

De oplossing voor een veel te warme tuin is eigenlijk heel simpel. Haal een aantal tegels uit de tuin en zet daar een boompje of grote struik voor in de plaats. Hoe meer groen in je tuin hoe koeler het in de zomer is. En een fikse zomerbui is dan ook geen probleem meer. Geen grote plassen en water wat niet weg kan zakken. Gras en de planten doen het werk voor je.

Ga je aan de slag met je tuin en gaan er inderdaad tegels uit en planten er in, geef dan je gewipte tegels op bij www.nktegelwippen.nl. Almere doet mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Elke tegel telt!


Onze Ambassadeurs