Natuur versmelt met hightech in telefoonwinkel Almere

Geschreven door Redactie

Maandag 22 augustus, 12.00 uur, opent de mini-expo van performer Jos Bregman (Wdwrd) in een onverwachte omgeving: telefoonwinkel Phone Spot aan de Bottelaarpassage 57 in Almere. Het is een bijzondere samenwerking tussen performer Bregman en de eigenaar van de winkel Achraf Idlmoudn.

Bregman: “Hout staat symbool voor natuur. En telefoons zijn supergeavanceerde computers in handformaat. Hier hangt Almeerse natuur tussen alle shiny telefoonhoesjes. Ik vind dat echt te gek! De hele winkel verandert door een klein stukje natuur in de schappen. Je kunt de natuursamples gewoon in je favoriete hoesje doen, in de plaats van je telefoon.”

Achraf vult aan: “De telefoon is een soort verslaving die we niet meer kunnen verbergen. Als je wilt stoppen met een verslaving dan zoek je iets vergelijkbaars om te doen, zo kun je het beetje bij beetje vergeten.”

Bregman: “En het mooie is, zodra je het tevoorschijn haalt gaat iedereen vragen: wat heb jij daar nou? Je hebt continue een verhaal te vertellen en dan heb je sowieso geen tijd om iets op je telefoon te doen. Je vrienden posten natuurlijk alles. Dit is een wereldprimeur en je maakt het stadsbos van Almere wereldberoemd. Elk sample is een ode aan de boom waaruit het afkomstig is.”

Sommige samples in de Phone Spot geven je ook letterlijk iets te doen, de randjes zijn namelijk nog scherp. Daarom zitten er twee schuurpapiertjes bij, met een tutorial op Youtube. Zo rond je je samples precies zo af als jij hem wilt hebben. Bregman: “Een mini-cursus houtbewerking eigenlijk. Hopelijk raken er dan mensen net zo verslaafd als ik aan het werken met hout: met hout kun je alles maken. En het ruikt lekker. Met hout van een boom uit de buurt, het is een mooie kringloop die gezonde werkgelegenheid oplevert.”

De natuursamples in Phone Spot zijn deel van een groter geheel: Boombom2022. In Boombom2022 remixt Bregman het hout van 16 bomen, geoogst uit Het Groot Almeers Stadsbos, tot een wolk van 6000 gechipte samples. In handen van zijn publiek verspreiden de samples zich over de wereld, ze zitten onder meer al in acht paviljoens op de Floriade.

Als een sample ‘verdwaald' raakt kan via de chip - net als een verdwaalde hond of kat - altijd de herkomst teruggevonden worden. Een gechipt sample onderscheidt zich van een gewoon stuk hout door de chip, afgedekt met een zwarte dop met een wit nfc logo. De chip kun je aflezen met je telefoon (download een NFC reader app). In die chip zit ook de locatie van de boom opgeslagen, je wandelt er met je navigatie app dus zo heen. Het is een mooie plek in Almere, gemarkeerd met een Boombom2022 Landmark. Je weet dus wanneer je aangekomen bent.

Als je een iPhone X hebt, kun je sample meteen aanschaffen, andere modellen maakt Bregman op bestelling. Na een week kun je hem ophalen bij zijn atelier Vliervelden in Almere Oosterwold of bij Phonespot. Je kunt hem ook in je brievenbus krijgen.

Jos Bregman a.k.a. Wdwrd

jos@natureaccess.nl

phonespotalmere.nl

hetgrootalmeersstadsbos.nl

boombom2022.nl

natureaccess.nl

Onze Ambassadeurs