Maand van de Geschiedenis in Flevoland

Geschreven door Redactie

Van scheepswrak tot het verdwenen dorpje Espelo

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma's, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Flevoland.

Dag van de Urker Geschiedenis

Urk heeft zijn eigen Atlantis: het dorpje Espelo, dat in 1570 grotendeels onder de golven verdween. Zijn de contouren nog intact? Welke andere rampen heeft het water hier veroorzaakt? Kom erachter tijdens de Dag van de Urker Geschiedenis.
Urk, Urker Uitgaven en Urker Erfgoed, 8 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24356/dag-van-de-urker-geschiedenis

Lezing Rampjaar

In deze lezing vertelt Imre Besanger je alles over de geschiedenis van het Rampjaar, de Oude Hollandse Waterlinie en de Zuiderzee.
Almere, Goede Rede Concerten, 12 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25320/lezing-rampjaar-1672-in-de-zuiderzee

Camerata Trajectina

De geschiedenis komt tot leven in de multimediale muziekvoorstelling van Camerata Trajectina en Hans Goedkoop. Duik in het Rampjaar en beleef deze woelige geschiedenis. Zet je schrap, het wordt huiveringwekkend mooi!
Almere, Camerata Trajectina, 14 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/11149/camerata-trajectina

Stoomschepen

In de nacht van 27 september 1880 varen twee stoomschepen in tegengestelde richting op het traject Amsterdam-Zwolle. Halverwege botsen ze op elkaar, waarbij een van de stoomschepen zinkt. Hoe kon deze ramp gebeuren? En wat waren de gevolgen ervan? Ontdek het in deze expositie.  
Dronten, Mechanisch Erfgoed Centrum, 5 t/m 29 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24415/een-scheepsramp-op-de-zuiderzee-in-1880

Batavia

Ga met een gids mee langs fascinerende schepen en scheepswrakken. Hoe zijn de Ventjager en de Lusitania aan hun einde gekomen? Kom aan boord van de Batavia, een nagebouwd VOC-schip, en leer over haar “ongeluckige voyagie”. Leuk voor jong en oud!
Lelystad, Batavialand, 1 t/m 31 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24952/met-man-en-muis-tragische-verhalen-achter-scheepsrampen-in-de

Maritiem Depot

Altijd al eens willen weten wat voor bijzondere stukken in onze depots te vinden zijn? Ga met conservator Joran Smale mee naar het Maritiem Depot en bekijk topstukken die (nog) niet in Batavialand te bezichtigen zijn.  
Lelystad, Batavialand, 5, 16, 19, 30 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/batavialand

Showman

Een showman reist rond met zijn kabinet vol wetenschappelijke vernuftigheden. Maar dan slaat de twijfel toe. Is de wetenschap nog wel te vertrouwen? Samen met het publiek gaat hij op zoek naar zekerheden in een wereld vol vragen. Een verrassende spektakel vol humor.
Lelystad, Batavialand, 30 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/26295/het-twijfelachtige-spektakel-16

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Flevoland voor het hele complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Onze Ambassadeurs