Floriade groot succes voor Almeers bedrijf Dare IT

Geschreven door Redactie

Op Floriade zijn veel Almeerse ondernemers actief.

Je kunt er Almeerse eettentjes, tuinen en bouwwerken vinden. Maar veel mensen weten niet dat er achter de schermen ook veel Almeerse bedrijven meewerken. Een daarvan is Dare IT, een ICT-bedrijf van Erik van der Steen en compagnon Dave Ruiters. “Voor ons is Floriade een mooie opdracht. We zijn heel blij dat wij deze klus hebben binnengesleept.”

Planten bloeien door internet

Voordat Floriade van start ging, moest er nog veel gebeuren om het terrein van goed internet te voorzien. Dat was erg belangrijk omdat veel technieken tegenwoordig afhankelijk zijn van internet. Soms zelfs hele onverwachte: de groente en het fruit dat in de grote kas op Floriade wordt verbouwd, krijgen voeding en water via een automatisch systeem. Dit systeem loopt volledig via het internet, dus moet er altijd een goede verbinding zijn. En veel andere innovatieve paviljoens op het park hadden ook goed internet nodig. “Op veel plekken in Almere ligt al glasvezel, dat zorgt voor snel internet voor bewoners. Maar het Floriadeterrein was echt een buitengebied. Hier was dit niet geregeld. We moesten dus eerst nog glasvezel aanleggen,” legt Dave uit.

Livestream

Het bedrijf is al sinds 2016 voor Floriade aan het werk, zodat voor de opening alles op rolletjes zou lopen. Dat is gelukt. “We hebben vooral vlak voor de opening wel flink wat nachtelijke uurtjes aan het project besteed,” vertelt Erik lachend. Op 13 april heeft koning Willem-Alexander Floriade feestelijk geopend. Dit werd live uitgezonden op Omroep Flevoland. Dare IT sloeg de handen ineen met Omroep Flevoland, zodat de livestream vlekkeloos zou verlopen en iedereen het online en op tv kon volgen. “Dat soort momenten zijn erg belangrijk voor ons bedrijf. Als er iets misgaat in de livestream, kijkt iedereen naar ons. Maar nu het goed is gegaan, is dat de beste reclame die er is.”

Teruggeven aan Almere

Erik vertelt dat hij het niet alleen voor zichzelf doet. “Wij zijn een Almeers bedrijf dat graag iets terug wil geven aan Almere.” Dat doen ze onder meer door mensen aan te nemen die moeite hebben om een baan te vinden. Het Floriade Werkbedrijf is de tussenpartij die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Dat zijn vaak mensen die moeilijk een baan kunnen vinden doordat ze wat ouder zijn, een migratieachtergrond hebben of lang in de bijstand hebben gezeten. Er konden 3 mensen via het Floriade Werkbedrijf bij Dare IT aan de slag. “Een daarvan is Christel, onze office-manager. Ze heeft een berg aan ervaring, maar kwam moeilijk aan de bak door haar leeftijd. Wij zijn nog iedere dag blij dat we haar hebben aangenomen, want ze is een aanwinst in ons bedrijf.”

Geen zwart gat

Het einde van Floriade op 9 oktober komt steeds dichterbij. Dare IT komt dan niet in een zwart gat terecht, verzekert Erik ons. “Integendeel,” lacht hij. “We moeten nog één keer flink aan de bak om alles weer netjes achter te laten op het terrein. Bijvoorbeeld om alle ICT-apparatuur van de locatie te verwijderen. Ook krijgen we alle laptops en computers van de Floriade-medewerkers terug. Daar moeten we alle gegevens en informatie van wissen, zodat de Floriade die spullen weer kan verkopen.”

Daarna blijft er ook nog genoeg te doen voor het bedrijf. “We hoeven niemand te ontslaan als Floriade is gesloten. We hebben dankzij Floriade een goede naamsbekendheid bij andere bedrijven in Almere gekregen, dus daar zijn ook weer opdrachten uit gekomen,” vertelt Erik. “Op dit moment werken er 13 mensen bij Dare IT. We willen nog graag doorgroeien tot 20 á 25 mensen. Dat vinden we groot genoeg.”

Duurzaamheid

Het thema van Floriade dit jaar is ‘Growing Green Cities’. Dit thema werkt door in alles wat er op Floriade gebeurt. Ook Dare IT denkt na over duurzaamheid. “Voor ons bedrijf is duurzaamheid belangrijk, maar ook in ons privéleven speelt dat door,” vertelt Dave. “Zo wonen we allebei in een energieneutrale woning. Ook op de werkvloer is het een belangrijk thema. In principe is de ICT-sector vervuilend, omdat we veel stroom verbruiken. Maar we zijn druk bezig om onze klanten hier een stukje bewustwording van mee te geven. Als je bijvoorbeeld niet alle foto’s, filmpjes, e-mails en documenten klakkeloos opslaat, maar verwijdert wat je niet meer nodig hebt, kun je veel data besparen. En als je minder data opslaat, zijn er minder servers nodig en is er veel stroom en geld te besparen.”