Almeerse wethouders Sprong en Luijendijk ontvangen klimaat-pakket!

Geschreven door Redactie

Jesse Luijendijk en Alexander Sprong, de nieuwe wethouders duurzaamheid en natuur, ontvingen op 28 oktober van de Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF) en haar samenwerkingspartners een klimaat-pakket.

Met dit pakket nodigden zij de wethouders uit om samen meer vaart te maken met klimaatadaptie, de energietransitie en biodiversiteit in Almere. De wethouders namen het pakket enthousiast in ontvangst en beaamden de noodzaak om te versnellen: “Dit laat zien dat de natuur- en milieubeweging verenigd is. Samen gaan we Almere groener en duurzamer maken”.

Het pakket reikt drie concrete handvatten op het gebied van natuur, energie en circulaire economie om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Deze worden steeds zichtbaarder, ook in Almere. Actie is nodig om de omgeving klimaatrobuust te maken, de CO2-uitstoot te verlagen en de grondstof-voetafdruk te verkleinen. Het nieuwe college wil hiermee aan de slag.

Kansen benutten voor natuurinclusief ontwikkelen:
Almere ligt in het deel van Flevoland dat kwetsbaar is voor wateroverlast door ondermeer inklinking en bodemdaling. Bovendien staat de stad voor een grote uitbreiding voor extra woningen. Natuur is essentieel om de stad leefbaar te houden. Het houdt de stad koel en voert overtollig water af. Landschapsbeheer Flevoland, IVN en de Vogelwacht Flevoland helpen de gemeente groener te maken en leren mensen over de belangrijke waarde van de natuur. NMFF boden de wethouders een Plan Boom-pakket aan dat zij op een plek mogen planten Almere, met als wens dat nog meer bomen gaan volgen.

Vaart in de energietransitie: meer lokale schone energie en de knop om voor energiebesparing

Er moet vaart komen in de energietransitie. Tegelijk is het belangrijk dat iedereen meeprofiteert van de energietransitie en initiatieven van inwoners worden ondersteund door de gemeente. Groene Reus en Almeerse Wind, beide lid van de koepel voor Flevolandse energie coöperaties, laat Almeerders eigenaar zijn van hun energievoorziening. Ook bewoners met een smalle beurs. Beide groepen willen uitbreiden, bijvoorbeeld met zonnepark langs de A27 met ook grootschalige opslag van energie. Ook willen ze de positie van bewoners in de energietransitie versterken. De wethouders en de coöperaties gaan hier verder over in gesprek. Ook kan de gemeente nog meer doen met het verminderen van het energiegebruik in de eigen gebouwen. 

Stimuleer Circulair Almere: verklein de grondstof-voetafdruk

Door te kiezen voor een circulaire economie verminderen we de CO2-uitstoot. Almeerse Wolunie is hier een mooi voorbeeld van. De schapen grazen op invasieve soorten, zoals de berenklauw, en van de wol worden allerlei artikelen gemaakt. Het Floriade-paviljoen wat mede met hulp van de NMFF tot stand kwam illustreerde dit mooi. Tenslotte daagde de NMFF de wethouders uit mee te doen met een circulaire challenge. Zo kan ook de gemeente aan de slag met het verder verkleinen van de grondstof-voetafdruk.   

Onze Ambassadeurs