FENIX haalt koffers op in Canada met emigrantenverhalen

Geschreven door Redactie

In samenwerking met het Canadian Museum of Immigration at Pier 21 is FENIX voor de groeiende museumcollectie op zoek naar koffers die via Nederland naar Canada zijn gereisd. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum op grote schaal met particulieren collectie opbouwt.

Anne Kremers, directeur van FENIX, haalt de koffers persoonlijk op bij Pier 21 op donderdag 25 mei. De koffers vinden hun eindbestemming in Nederland, waar hun reis eens begon. Ze worden onderdeel van een groot kofferdoolhof dat permanent te zien zal in het toekomstige museum.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt emigreren onder Nederlanders populair. Sobere economische vooruitzichten en de hoge werkloosheidgraad zijn redenen om de blik op het buitenland te richten. Over het land verspreid openen honderden emigratiekantoren. Vanuit Canada wordt gevraagd om boeren. De kranten staan er bol van. Bijna 150.000 mensen vertrekken veelal met de schepen van de Holland-Amerika Lijn naar Canada. Het eerste wat ze van hun nieuwe land zien is de aankomsthaven: Pier 21 in Halifax. Ze vestigen zich verspreid over Canada. FENIX is benieuwd naar dit soort emigratieverhalen én de koffers die dergelijke verhalen vertegenwoordigen. Mensen met een koffer van zichzelf óf een voorouder kunnen zich vooraf bij FENIX melden via koffers@fenix.nl.

Kofferdoolhof

FENIX wordt het nieuwe migratiemuseum dat met hedendaagse kunst, fotografie, historische en persoonlijke objecten - waaronder koffers - verhalen vertelt over vertrek en aankomst. Migratie is de rode draad van de collectie die wordt opgebouwd rond thema’s als liefde, identiteit, grenzen en thuis. Met de koffers bouwt FENIX een reusachtige kofferdoolhof dat permanent te zien zal zijn in het museum. Het kofferdoolhof staat symbool voor wat het kan betekenen je koffers te (moeten) pakken en opnieuw te beginnen. Het doolhof bevat koffers van over de hele wereld. Halifax, maar ook New York zijn belangrijkste aankomststeden voor emigranten vanuit Nederland en dus staan in beide steden inzameldagen gepland.

Democratisch verzamelen

FENIX is het eerste Nederlandse museum dat met hulp van particulieren een collectie opbouwt. Het afgelopen jaar is al succesvol gedoneerd. FENIX bezocht inmiddels twaalf provinciesteden en ontving al ruim 1.700 koffers van meer dan 800 donateurs. Koffers in allerlei soorten en maten met verhalen van over de hele wereld kwamen in de collectie. Om het doolhof te vervolmaken, richt FENIX zich voor de laatste bouwstenen op koffereigenaars in het buitenland.

FENIX

Eind 2024 opent FENIX, in een historische havenloods uit 1923 naar ontwerp van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects getransformeerd tot museum. FENIX biedt straks ruimte voor culturele, culinaire en creatieve ontmoetingen, op dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen mensen vertrokken of van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt straks deze verhalen en laat zien dat migratie een tijdloos en universeel verschijnsel is. De toekomstige bezoeker betreedt via de zorgvuldig gerestaureerde loods het museum over een theatrale dubbele helix trap die hoog boven het gebouw eindigt in een spectaculair platform dat een panorama biedt over de Maas en een nieuw perspectief op de stad Rotterdam en de wereld.

FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad.

Onze Ambassadeurs