NS en ProRail zijn op zoek naar maatschappelijke partners!

Geschreven door Redactie

Wil je aan de slag met een goed idee om station Almere Centrum – of de stations rondom Almere Centrum - nog beter te maken? Dan denken NS en ProRail graag met je mee.

Zaterdag 17 december van 10:00 tot 13:00 trappen we op station Almere Centrum af met ‘speeddates’ tussen initiatiefnemers en collega’s van NS en ProRail. Initiatiefnemers kunnen tijdens dit korte gesprek hun initiatief delen. Kom langs en wie weet zien je jouw initiatief wel terug op het station.

Win-win-winsituatie 

“Wij krijgen bij elk initiatief veel positieve reacties en willen daarom nog meer van dit soort maatschappelijke initiatieven op onze stations verwelkomen”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie bij NS. “Ze maken het station levendig, meer onderdeel van de wijk en regio en meer gastvrij voor onze reizigers. Het is een win-win-winsituatie voor de initiatiefnemer, het station én de reiziger.”

Meehelpen 

Achter de schermen is door NS en ProRail hard gewerkt zodat op elk station collega’s kunnen helpen met het meedenken en organiseren. Mette Janssen Groothuis, manager Ontwikkeling & Beleid bij ProRail: “We willen vandaag een duidelijk signaal afgeven: goede ideeën op het station zijn welkom en wij gaan je helpen. We hebben veel ervaring met het reilen en zeilen op en rondom het station, bijvoorbeeld over reizigersstromen en duurzaamheid”. Ook kunnen in sommige gevallen ruimtes in bruikleen gegeven worden.

Inmiddels hebben al bijna negentig initiatieven, tijdelijk of permanent, een plek gekregen op stations door heel Nederland. Zo geven op dit moment bijvoorbeeld vrijwilligers Nederlandse taallessen op station Kapelle-Biezelinge, huist station Schin op Geul het kleinste spoorwegmuseum van Nederland en worden op station Winterswijk herintreders begeleid om terug te keren in de maatschappij met klussen op en rond het station.

Omwonenden, sociale ondernemers, gemeenten en andere maatschappelijke partners die met hun initiatief een bijdrage willen leveren aan het station kunnen ook terecht bij het online loket oponsstation.nl. Begin 2023 volgen ook speeddates met potentiële initiatiefnemers op andere stations.

Onze Ambassadeurs