Een op de vijf Nederlandse reizigers weet niet waar ze terecht kunnen voor onverwacht noodzakelijke zorg in het buitenland

Geschreven door Redactie

 Ondanks dat zorg in het buitenland veelal goed beschikbaar is en voldoet aan verwachtingen van Nederlandse reizigers, weet bijna 1 op de 5 reizigers niet waar ze die kunnen verkrijgen.

Volgens Ron Bavelaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Univé, zijn veel reizigers zich bovendien niet bewust van de zorgkosten, die in veel landen hoger zijn dan in Nederland. Een kwart van de Nederlanders maakte al eens een ongeval, infectie of ziekte in het buitenland mee waar zorg voor nodig was. Vooral tijdens de strandvakantie werden zij relatief vaak door het noodlot getroffen (32%). Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé onder 1008 respondenten.

Bijna alle Nederlanders die door opgelopen letsel in het buitenland zorg nodig hadden, maakten daar daadwerkelijk gebruik van. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis (49%). Maar ook bij de apotheek, drogist of ter plekke met een bezoek aan een lokale arts. Vooral in Spanje en Frankrijk kregen Nederlanders zorg. Ruim de helft van de reizigers die zorg in het buitenland kreeg, beoordeelde die als ‘goed’. Bijvoorbeeld omdat die zorg in het buitenland beschikbaar was en voldeed aan de verwachtingen. Vooral van de zorgkwaliteit in Duitsland, België, Frankrijk en Zweden waren de verwachtingen hoog.

Kans op letsel in het buitenland

Ongeveer één op de 10 Nederlanders schat de kans om slachtoffer te worden van een ziekte of ongeval in Nederland of in Europa in als (heel) groot. Maar buiten Europa is dat risico volgens veel reizigers groter. Een derde van de Nederlanders ziet die kans zelfs als (heel) groot. Dat doen vooral reizigers die al eens letsel in het buitenland opliepen. Om letsel te voorkomen of beperken, bereidt de grote meerderheid (91%) van de Nederlanders zich voor wanneer een reis naar het buitenland gepland staat. Zo controleert 43% de (gezondheid)risico’s in het land van bestemming en checkt bijna de helft of het kraanwater veilig gedronken kan worden. Ook gaat de helft van de Nederlandse reizigers na of en hoe zij verzekerd zijn.

Hulp op reis

'Voor Nederlandse reizigers die verwachten geen reguliere zorg nodig te hebben en daarom niet kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, hebben we dit jaar de verzekering Hulp op Reis, onderdeel van het Zorg Pech pakket gelanceerd. Een aanvulling op de basisverzekering die in geval van onverwacht letsel of ziekte onder andere kosten voor spoedeisende medische hulp en vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vergoedt, maar ook de medisch noodzakelijke (gips)vlucht naar huis', vertelt Bavelaar. 'Met Hulp op Reis bieden we reizigers veel zekerheid voor een bijzonder lage premie. Dat is extra prettig nu mensen de inflatie behoorlijk voelen en op zoek gaan naar besparingskansen.'

Onze Ambassadeurs