Boswachters zetten zich in voor rustige kraamkamer voor moeder natuur

Geschreven door Redactie

Boswachters van Staatsbosbeheer in Almere maken deze periode vaker hun rondes door de natuurgebieden.

Tijdens deze rondes gaan de boswachters in gesprek met de bezoekers van de natuurgebieden over de kwetsbaarheid van de natuur.

De stadsbossen in Almere worden druk bezocht door veel diverse gebruikers. Boswachter Amy Zeeman vertelt het volgende: ‘’De natuurgebieden worden dagelijks druk bezocht. Steeds vaker zien wij nieuwe doelgroepen verschijnen of krijgen wij nieuwe aanvragen van activiteiten binnen. Het is mooi om te zien dat iedereen zo van de natuur kan genieten maar we moeten de natuur wel blijven beschermen. Juist in deze periode wanneer er veel jonge dieren worden geboren zoals reeën, vosjes en vele vogels’’.  


Een week voor het broedseizoen, staat voorlichting over de kwetsbaarheid in de natuur centraal. Er zal door de boswachters in Almere extra gelet worden op bezoekers van ‘aandachtsgebieden’. Dit zijn gebieden waar het al een tijdje onrustig is door bijvoorbeeld bezoekers die regelmatig van de paden af gaan, waar nachtelijke activiteiten plaatsvinden, honden die niet onder appél staan in losloopgebieden of honden die los lopen terwijl dat niet is toegestaan. Met de start van het broedseizoen vanaf 15 maart zal er weer gehandhaafd worden en kunnen mensen ook een boete krijgen wanneer zij zich niet aan de regels van het natuurgebied houden. 


Is jouw hond de leukste aangelijnde hond van Almere? 

Naast boetes wilt Staatsbosbeheer de hondeneigenaren, die zich altijd netjes aan de regels houden, graag in het zonnetje zetten. Met dank aan Jumper Diersuper Almere delen de boswachters tijdens de voorlichtingscampagne zakjes met hondenkoekjes uit aan de hondeneigenaren die de hond netjes aan de lijn hebben.

Ook kunnen deze hondeneigenaren meedoen met een leuke winactie. Tot 22 maart kunnen hondeneigenaren een foto delen op Facebook of Instagram van hun aangelijnde viervoeter. Alle foto’s worden na 22 maart gedeeld op de sociale media kanalen van de boswachter (@Boswachter Amy) waarna het publiek mag stemmen tot 29 maart. De foto met de meeste likes wint de 1e prijs. Dit jaar hebben wij ook een 2e en 3e prijs die wij mogen weggeven met dank aan KC Pampus Almere, Time 4 Dogs en Jumper Diersuper Almere.


Het belang van een aangelijnde hond. 

“Er komen steeds meer meldingen binnen over dat honden niet aan lijn lopen en reeën opjagen met alle nare gevolgen tot dien. Reeën rennen zich letterlijk dood, het vluchten eindigt hangend in een raster, of ze worden aangereden of dood gebeten. En dan heb ik het nog niet eens over de broedende vogels gehad, want ook die lijden onder de verstoring van los lopende honden maar ook van bezoekers die hun wandeling dwars door het bosvak maken. Er is een grote kans dat vogels dan hun nesten verlaten waardoor hun ritme om de eieren uit te broeden verstoord worden’’ zegt boswachter Amy.

Met deze acties hoopt de boswachter uit Almere bezoekers meer bewust te maken van de kwetsbaarbaarheid van de natuur en dat iedereen er prima rekening mee kan houden.


Dus zet je ook in voor een rustige kraamkamer voor moeder natuur en hou je de regels van het natuurgebied. Wij zijn er tenslotte te gast. 


Onze Ambassadeurs