Op vakantie naar Canada? Vraag op tijd je reistoestemming aan

Geschreven door Redactie

Er is geen land dat van nature zo aantrekkelijk is als Canada.

Als we op vakantie gaan, zoeken we vaak naar plaatsen die anders zijn dan ons eigen land. Canada, met zijn uitgestrekte bossen, berggebieden, wilde dieren en eindeloze wegen om over te reizen zonder iemand anders tegen te komen, is voor Nederlandse reizigers een heel andere ervaring qua omgeving dan ze thuis gewend zijn. Voordat je naar het land reist, moet je er wel aan denken om al je reisdocumenten, zoals een visum, in orde te hebben. 

Het eTA Canada

Iedereen die naar Canada wil reizen of van plan is er zijn vakantie door te brengen, moet voor vertrek een visum aanvragen. Voor Canada hoef je echter geen moeilijke visumprocedure op de ambassade te doorlopen. In plaats daarvan kun je de elektronische reistoestemming, ook wel het eTA genoemd, gemakkelijk online aanvragen met een online aanvraagformulier, voordat je op reis gaat. Het invullen van het formulier duurt slechts een paar minuten, en zodra je de betaling hebt voltooid, wordt je aanvraag verwerkt door de Canadese immigratiedienst, je hoeft geen aanvullende documenten, zoals een scan van je paspoort, in te dienen om de aanvraag af te ronden. Het invullen van de aanvraag is daarvoor voldoende.

De Canadese immigratiedienst verwerkt de eTA-aanvragen gewoonlijk binnen vijf dagen en een spoedaanvraag zelfs binnen vijf minuten. In theorie kun je het eTA zo vlak voor vertrek aanvragen als je wilt, maar soms kan je eTA-aanvraag wat langer duren dan normaal, dus houdt rekening met langere wachttijden, voor het geval dat.

Wat zijn de voorwaarden om een eTA aan te vragen?

Als je van plan bent een eTA aan te vragen voor je reis naar Canada, is het belangrijk om na te gaan of je aan alle voorwaarden voldoet die horen bij het aanvragen van een eTA. Met een eTA kunt u naar Canada reizen met verschillende reisdoelen, zoals een zakenreis, een vakantie, een bezoek aan familie en/of vrienden, een kort studieprogramma of een doorreis. Verder is het bij het aanvragen van een eTA van belang dat je het eTA aanvraagt met hetzelfde paspoort dat je meeneemt op reis. Dit paspoort moet ook geldig blijven gedurende je hele verblijf. Als uw paspoort niet lang genoeg geldig is, moet u eerst een nieuw paspoort aanvragen voordat u een eTA aanvraagt.

Bovendien moet je, wanneer je een eTA aanvraagt, ervoor zorgen dat je geen bedreiging vormt voor de nationale veiligheid of gezondheid. Daarom moet je in je aanvraag verklaren dat je nooit een visumgerelateerde wet van Canada of een ander land hebt overtreden, dat je geen bovengemiddelde belasting vormt voor de Canadese gezondheidsdiensten, dat je geen lichamelijke of geestelijke handicaps hebt, dat je geen agressief of onverwacht gedrag vertoont, dat je geen strafblad hebt of vervolgd wordt/is voor een misdrijf, dat je niet in aanraking bent geweest met terrorisme, spionage, mensenhandel en andere schendingen van de mensenrechten. Ook moet je je houden aan de in Canada geldende coronamaatregelen, zoals het kunnen aantonen van volledige vaccinatie.

Geldigheid en verblijfsduur verlengen

Het eTA Canada is vijf jaar geldig vanaf het moment van afgifte. Binnen de geldigheid van het eTA mag je een onbeperkt aantal reizen naar Canada maken. Je moet wel bij elke reis rekening houden met de maximale verblijfsduur die met het eTA is toegestaan. Zo mag je met een eTA tot maximaal zes maanden in Canada verblijven. Op het moment van aankomst in Canada wordt er een stempel in je paspoort geplaatst met daarin de datum waarop je uiterlijk het land moet verlaten. Dit is meestal precies zes maanden na je aankomstdatum. Deze datum kan echter worden vervroegd, bijvoorbeeld omdat je de maximale verblijfsduur in Canada wilt omzeilen door kort het land te verlaten, omdat je niet genoeg financiële middelen hebt om je verblijf te bekostigen, of omdat je niet precies kunt aantonen wat je in Canada gaat doen. Omdat het eTA aan het paspoort is gekoppeld, kan deze ook eerder verlopen als je paspoort eerder verloopt dan de volledige geldigheidsduur van het eTA.

Het is wel mogelijk om de maximale verblijfsduur van het eTA te verlengen zodra je in Canada bent. Dit kun je doen tot maximaal 30 dagen voordat je het land officieel moet verlaten. De aanvraag voor een verlenging, ook wel een Visitor Record genoemd, kun je aanvragen bij de Canadese immigratiedienst. Dit soort verzoeken worden echter niet altijd goedgekeurd. Als je voor vertrek al zeker weet dat je langer in Canada gaat verblijven, kun je in dat geval beter een fysiek visum aanvragen.

Ooit in Canada gewoond?

Als je ooit in Canada hebt gewoond, kan het zijn dat je nog steeds staat ingeschreven in het Canadese bevolkingsregister, zonder het soms zelf nog te weten. De status van Canadees staatsburger verloopt namelijk nooit vanzelf. Het is dan alleen mogelijk om een eTA aan te vragen als je daarvoor je status in Canada officieel hebt opgezegd. Wel kun je via een aantal andere wegen alsnog naar Canada reizen:

  • Met je Canadese paspoort. Als deze in de tussentijd is verlopen, dien je deze voor vertrek aan te vragen bij de Canadese ambassade.
  • Met een PR-Card. Dit is een Permanent Resident Card die je kunt aanvragen als je geregistreerd staat in het Canadese bevolkingsregister en moment in Canada bent.
  • Met een Permanent Resident Travel Document. Dit document kun je aanvragen als je geregistreerd staat in het Canadese bevolkingsregister en momenteel niet in Canada verblijft. De voorwaarde is dan wel dat je in de afgelopen vijf jaar twee keer in Canada moet zijn geweest.
  • Met een ESTA. Het is ook nog mogelijk om voor vertrek een ESTA aan te vragen, en dan over land via Amerika met de trein, bus of auto naar Canada te reizen. Je hebt namelijk geen eTA nodig om Canada over land in te reizen.
Onze Ambassadeurs