CO2-uitstoot Nederlandse luchtvaartmaatschappijen flink toegenomen

Geschreven door Redactie

De afgelopen vijf jaar is de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart flink toegenomen, meldt de NOS op basis van cijfers die zij hebben opgevraagd bij de Nederlandse Emissie autoriteit (NEa). Het gaat hierbij om de vluchten binnen Europa. Cijfers over uitstoot bij intercontinentale vluchten worden niet bijgehouden.

Het gaat om de uitstoot van alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen met passagiersvluchten. Luchtvaartmaatschappij TUI Nederland staat volgens de NOS bovenaan de lijst met een stijging van 74 procent. Op de tweede plaats staat Corendon met een stijging van maar liefst 70 procent.

Verder meldt de NOS dat de Nederlandse luchtvaartsector een uitzondering is. Dit heeft de NOS gebaseerd op cijfers van de NEa. Ook zouden volgens de NOS andere factoren juist een daling van CO2-uitstoot laten zien. "De luchtvaart gaat 'inderdaad tegen de trend in',” zegt Maaike Breukels van de NEa. “Alle sectoren gezamenlijk laten een daling zien van de CO2-uitstoot. De luchtvaart is de enige die zo’n sterke stijging laat zien.”

De luchtvaartmaatschappij KLM had in totaal de meeste CO2-uitstoot de afgelopen jaren. Dit zou komen doordat de KLM volgens de NOS veel meer vluchten uitvoert dan andere Nederlandse maatschappijen.


Onze krant nog niet ontvangen?