Open Monumentendag in Almere trekt 3000 bezoekers

Geschreven door Redactie

Dit weekend heeft de derde editie van de Open Monumentendag in Almere plaatsgevonden. Er kwamen ruim 3000 bezoekers op het programma af. Dit jaar was het thema ‘In Europa’.

Binnen en buiten

Zowel inwoners van Almere als daarbuiten bezochten de monumenten in de nieuwe stad. Zij deden mee aan diverse activiteiten en bezochten de architectonische pareltjes en landschapskunstwerken. Er was opvallend veel internationale belangstelling.

Geen monumenten

Officieel heeft Almere nog geen monumenten. Wel heeft de stad erfgoed om trots op te zijn. Het erfgoed draagt bijzondere verhalen. Niet alleen werden er herinneringen opgehaald door tientallen vrijwilligers die het evenement mogelijk maakten, ook door de bezoekers werden verhalen verteld. In Almere Haven vertelden de peetvaders en ontwerpers van het eerste uur over de intenties achter de ontwerpen van de stad. Deze visies werden in een pop-up expositie gevisualiseerd aan de hand van tekeningen, archiefmateriaal en maquettes.

Populair

Het Stadhuis werd zaterdag het drukst bezocht. Jong en oud vergaapten zich aan de maquette van het gebouw en bezochten de diverse kantoorvleugels, het archief en bewonderden de diversiteit en overeenkomsten van de twee bouwfases.

Ook het tegenovergelegen hofje The Jewel, naar ontwerp van de Britse architect David Chipperfield, was populair. Voor het eerst was dit door glasplaten omsloten hofje bovenop de winkels van het Stadshart Almere te bezoeken.

In de zelfbouwwoningen Casa Mirador, Een Oost-Duits Huis, Het Kasteel en Polderblik werden rondleidingen gegeven en het was ook mogelijk om Het Klokhuis te bezoeken, een ontwerp voor en door kinderen.

De Groene Kathedraal, het landschapskunstwerk van Marinus Boezem, was ook een publieksfavoriet.

Genoeg te zien

Er waren maar liefst 16 bijzondere locaties. De locaties waren gratis te bezoeken. Volgend jaar doet Almere opnieuw mee aan de Open Monumentendag.

 


Onze Ambassadeurs