Eikenprocessierups wordt actief bestreden

Geschreven door Redactie

De Gemeente Almere is druk bezig met het bestrijden van Eikenprocessierupsen deze zomer.

Op vele plekken in Almere is de Eikenprocessierups opgedoken. Veel inwoners hebben hier tijdig een melding van gemaakt bij de Gemeente.
Gemeente Almere bindt bij vondst van de Eikenprocessierups een wit-rode lint om de boom met de opdruk 'pas op eikenprocessierups'. De aangetroffen rupsen en nesten worden vervolgens machinaal opgezogen en in een luchtdichte zak opgevangen. Zo voorkomt de Gemeente verspreiding van de brandharen die de Eikenprocessierupsen bij zich dragen.

Mensen, dieren en landbouwhuisdieren zijn gevoelig voor de brandharen van de Eikenprocessierups. De reactie kan per persoon of dier verschillen. Van huisirritatie met bultjes tot ernstige benauwdheid en in zeldzame gevallen allergische reacties. U kunt gemakkelijk de brandharen verwijderen door de huid direct na blootstelling aan een brandhaar te strippen met plakband. Daarna de huid en ogen voorzichtig spoelen met lauw water. Was besmette kleding grondig op 60 graden Celsius. 

De Gemeente streeft er naar om de rupsen bij dicht bevolkte omgevingen zoals scholen, speeltuinen en sportvelden, binnen 24 uur te verwijderen. In woongebieden wordt een termijn van 48 uur gehanteerd en buitengebieden wordt het binnen vijf dagen verwijderd en bestreden.

Ziet u ergens processierupsen en/of nesten in een eikenboom, dan wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen via het telefoonnummer 14 036. De processierups komt in principe alleen voor in eiken. Kijk dus voordat u een melding maakt even goed of het echt om een eikenboom gaat. 

 

 


Wij zijn jarig dus wij trakteren!
Doe mee en win mooie prijzen!
Bekijk hier alle prijzen