Provincie hield 27 miljoen euro over

Geschreven door Redactie

De provincie Flevoland heeft vorig jaar 27 miljoen euro overgehouden op de jaarrekening. Uit CBS-cijfers blijkt dat de provincie 206 miljoen euro aan inkomsten had, terwijl er 179 miljoen is uitgegeven. 

Naast Flevoland hielden nog negen provincies geld over; alleen Groningen en Zeeland teerden in op hun reserves. In Groningen was het tekort 64 miljoen euro, in Zeeland ruim 15 miljoen euro. De rijkste provincie is Noord-Brabant, met een overschot van bijna 339 miljoen euro. Die provincie heeft in 2017 obligaties verkocht voor meer geld dan waarvoor ze in de boeken stonden.

800 miljoen over


Alles bij elkaar opgeteld gaven de 12 provincies vorig jaar 5,3 miljard euro uit, terwijl er 6,1 miljard euro binnenkwam. Dat betekent een plus van ongeveer 800 miljoen euro. De voornaamste inkomstenbron van de provincies is een speciaal potje van het Rijk. Ook halen ze geld op met de motorrijtuigenbelasting. Het CBS meldt dat het geld vooral wordt uitgegeven aan verkeer en vervoer, steun aan de regionale economie en natuurbeleid. 

Onze Ambassadeurs