Experiment om bodemdaling Regenboogbuurt te vertragen

Geschreven door Redactie

Bij groot onderhoud in de Almeerse Regenboogbuurt worden nieuwe, lichte materialen gebruikt om bodemverzakking te vertragen. Dat meldt de gemeente.

De bodemdaling is vooral in de Regenboogbuurt een groot probleem. Door onder meer verzakte gasleidingen is er mogelijk sprake van explosiegevaar. Normaal gesproken wordt zand gebruikt bij verzakkingen, maar een nadeel van zand is dat het zorgt voor extra gewicht. Daardoor gaat het inklinken van de bodem juist sneller. 

Op verschillende plekken in de wijk worden daarom vanaf maandag blokken gebruikt die lijken op glaswol. Daarnaast wordt er schuimglas gebruikt. Dat ziet er uit als lavasteen. Schuimglas is een restproduct uit de glasindustrie en weegt bijna niets. Beide materialen worden vervolgens afgedekt met wat zand. Daarop wordt de bestrating gelegd. 


Minder vaak onderhoud


Op sommige plekken in de Regenboogbuurt verzakt de bodem met zo'n 3 centimeter per jaar. Door op te hogen met lichter materiaal kan die verzakking worden vertraagd tot minder dan 1 centimeter per jaar. Daardoor hoeft groot onderhoud niet meer iedere 24 jaar te gebeuren, maar ééns in de 40 jaar.

Om in de toekomst een goede vergelijking te kunnen maken met het experimentele materiaal, zijn er plaatsen waar de verzakking met gewoon zand wordt opgehoogd.


Meer groen


Naast het vertragen van de bodemdaling wordt tijdens het onderhoud ook rekening gehouden met zogeheten hittestress en wateroverlast. Door 25 procent van de openbare ruimte niet af te dekken met stenen, maar te beplanten met hagen hoopt de gemeente te zorgen voor verkoeling tijdens warme dagen. Bovendien kan water gemakkelijker worden afgevoerd in geval van hevige regen.

Onze Ambassadeurs