St Jansdal nog enige kandidaat voor overname ziekenhuizen

Geschreven door Redactie

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is nog de enige overnamekandidaat voor de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen. Dat melden de curatoren in een persbericht. 

De onderhandelingen zijn nog niet afgerond. Naar verwachting is er eind deze week meer duidelijkheid. Met andere kandidaten worden geen gesprekken meer gevoerd.

"Gezien het belang van goede zorg in de regio gaat de voorkeur uit naar een potentiële kandidaat die een substantieel deel van de zorg wenst te continueren. De curatoren hebben vervolgens gesprekken gevoerd met diverse partijen en de biedingen nader geanalyseerd. Naar aanleiding daarvan hebben de curatoren besloten om met één partij, te weten ziekenhuis St Jansdal, verder te onderhandelen over de mogelijke doorstart." Eind deze week moet St Jansdal aangeven of zij de overname wil doorzetten. Het ziekenhuis in Harderwijk wil nu niet reageren op de ontwikkelingen.

Nog geen handtekening


Volgens curator Alice van der Schee is er nog geen handtekening gezet, maar ze zou het nieuws niet hebben gebracht als er geen vertrouwen was op een positieve uitkomst. Zij lichtte vanmiddag het personeel in over de stand van zaken. Medewerkers waren teleurgesteld dat er nog geen absolute zekerheid is.

Minister blij met betrouwbare partij


Minister Bruins is blij dat er een geïnteresseerde en betrouwbare partij is die de MC IJsselmeerziekenhuizen wil overnemen, zo laat zijn woordvoerder weten. De minister benadrukt dat een oplossing gewenst is die langdurig zekerheid biedt voor de zorg in Lelystad en omgeving. Hij wacht af hoe de onderhandelingen met de curator verlopen.

Bruins heeft al met St Jansdal gesproken


Bruins heeft al eerder met St Jansdal gesproken en aangeboden dat hij jaarlijks maximaal 4,4 miljoen euro beschikbaar heeft voor de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad. St Jansdal heeft eerder aangegeven alleen beperkte basiszorg en poliklinische zorg in Lelystad te willen aanbieden, maar operaties en spoedzorg vanuit Harderwijk te willen organiseren.

Burgemeester Lelystad wacht af


Burgemeester Ina Adema van Lelystad wacht de uitkomsten van de onderhandelingen af. Zij houdt er aan vast dat er in Lelystad een ziekenhuis met spoedeisende hulp en acute verloskunde blijft.
Vorige week waren er nog nog ruim tien kandidaten voor overname in beeld, zo zei minister Bruins toen. Afgelopen vrijdag zei curator Alice van der Schee dat zij met 'een paar' partijen het weekeinde verder in gesprek zou gaan. 

De afschaling van de zorg in Lelystad gaat onverminderd door. Dinsdag zijn de laatste operaties uitgevoerd. Indien nog nodig worden woensdag de laatste patiënten vanuit het beddenhuis naar ziekenhuizen in de buurt overgebracht. De poliklinieken blijven tot 29 november open voor afspraken en dagbehandelingen. 

Wethouder Irene Korting van Dronten is blij dat er een kandidaat voor overname uit de onderhandelingen is gekomen. St Jansdal is nu al actief in Dronten met verschillende poliklinische afdelingen."Wij blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen en hopen dat er snel duidelijkheid komt voor onze inwoners en personeelsleden van de betreffende ziekenhuizen", aldus Korting.

Toekomst zorg in Noordoostpolder en Urk


In de plannen van het St Jansdal wordt niks gezegd over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Noordoostpolder en Urk. De afgelopen tien jaar waren in dat gebied zowel de MC Groep als het Antonius Ziekenhuis actief. Het Antonius heeft na het faillissement van de MC Groep aangeboden om de volledige ziekenhuiszorg in beide gemeenten over te nemen. Het Antonius is daarover nog altijd in onderhandeling met de curator. 

Bestuurder Marcel Kuin van de Antonius Zorggroep zegt oprecht niet te weten of er nog een andere gegadigde voor de zorg in Noordoostpolder en Urk is.
"We weten niet wie zich nog meer heeft gemeld voor dat gebied. We hebben ons voorstel al een paar keer toegelicht en nog aanvullende informatie gestuurd. En verwachten daar deze week wel een uitspraak over van de curator."

Kuin begrijpt dat de gemeenteraad van Noordoostpolder liever niet opnieuw twee concurrerende ziekenhuizen in die gemeente wil. "Dat heeft de geschiedenis ook wel aangetoond. Het gebied is te dunbevolkt om het voor twee ziekenhuizen goed te doen. Dat is denk ik ook een van de redenen waarom de MC Groep het niet heeft gered. Ons aanbod zou dan ook betekenen dat we de hele Noordoostpolder en Urk gaan bedienen. Want dan kun je daar met andere ketenpartners ook een goed concept neerzetten."

Mocht er nog een tweede gegadigde voor de ziekenhuiszorg in Noordoostpolder zijn, dan zal de Antonius Zorggroep zich niet uit het gebied terugtrekken. "We zullen dan opnieuw de concurrentie aangaan. We zijn het afgelopen jaar flink gegroeid. We zijn in feite ook al de grootste ziekenhuisaanbieder in Noordoostpolder en op Urk. Ik acht de kans niet zo groot dat een ander ziekenhuis dat nog zou willen."

Volgens de bestuurder is het sinds het faillissement van de MC Groep merkbaar drukker geworden in de locaties van het Antonius in Emmeloord en Sneek. "Het aantal bezoeken aan de poliklinieken stijgt. Er zijn gelukkig ook al een aantal patiënten op een goede manier overgedragen aan het Antonius in Sneek. Met name oncologische patiënten. Daar moet natuurlijk goed aandacht voor zijn, in een multidisciplinair overleg."

Personeel ziekenhuizen boos, verdrietig, maar ook hoopvol


Het personeel van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van het nieuws. Tijdens een bijeenkomst in het ziekenhuis in Lelystad waren sommige personeelsleden zeer emotioneel. "Tot 6 december hebben we nog de garantie voor werk. Als er dan niets geregeld is dan raak ik alles kwijt", vertelt een medewerker.

Een man werkt samen met zijn vrouw in het ziekenhuis en hij maakt zich grote zorgen. "Als we allebei ontslagen worden, is de ramp niet te overzien."

Een ander zegt matig positief te zijn: "We hebben in ieder geval nog een gesprekspartner en de minister moet gewoon over de brug komen met geld". Op de vraag of ze daar vertrouwen in heeft zegt ze: "Als de minister niets doet dan is hij zijn baan kwijt denk ik." Ze verwijst naar de kritiek die de minister heeft gehad op zijn optreden in dit dossier.

Als de curator vrijdag nieuws heeft zal ze het personeel opnieuw bijeenroepen. 

Onze Ambassadeurs