Gemeente komt met tips voor vrijwillige vuurwerkvrije zones

Geschreven door Redactie

Almeerders die willen dat hun straat met oud en nieuw een 'vrijwillige vuurwerkvrije zone' wordt, kunnen vanaf nu borden en posters aanvragen bij de gemeente. 

Het idee is dat buurtbewoners met elkaar afspreken om geen vuurwerk af te steken. In Den Haag en Enschede is er vorig jaar al mee geëxperimenteerd en dat bleek een succes.

Door voorafgaand aan de jaarwisseling met elkaar in gesprek te gaan, is de gedachte dat liefhebbers van vuurwerk en mensen die er niks van moeten hebben rekening met elkaar houden. Dat kan bijvoorbeeld door af te spreken in een straat alleen vanaf één bepaald punt pijlen de lucht in te schieten.

'Ga het gesprek aan'


Op de website van de gemeente Almere worden tips gegeven over hoe tegenstanders van vuurwerk het gesprek aan kunnen gaan met voorstanders. Zo wordt geadviseerd om het gesprek 'zo neutraal mogelijk in te steken' en een vuurwerkvrije zone niet op te leggen aan buren. In dat geval is de slagingskans klein, zo schrijft de gemeente.

Poster


Via de website is ook een poster te downloaden die achter het raam geplakt kan worden waarop het verzoek staat om in de buurt van de woning geen vuurwerk af te steken. 

Omdat het gaat om vrijwillige afspraken treden politie of handhavers niet op als er toch vuurwerk de lucht in gaat vanuit de zones.