Voldoende drinkwater speerpunt provincie

Geschreven door Redactie

Water uit de kraan lijkt vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Als er geen maatregelen worden genomen, kan de zoetwatervoorraad in Flevoland rond de eeuwwisseling uitgeput raken, meldt het provinciebestuur. Daarom wordt nu een plan opgesteld om de drinkwatervoorziening op de lange termijn goed te regelen.

Samenwerking


Om dat te bereiken, wil de provincie Flevoland nauw samenwerken met omliggende provincies. Dat is nodig omdat de Noordoostpolder wordt voorzien van drinkwater vanuit Overijssel. In oostelijk en zuidelijk Flevoland wordt water gewonnen dat ook deels wordt gebruikt voor de drinkwatervoorziening van Gelderland en Utrecht. Flevoland helpt die provincies om verdroging daar tegen te gaan.

Vestigingsklimaat


Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jan de Reus is afstemming van beleid tussen de diverse provincies ook belangrijk in verband met het vestigingsklimaat voor bedrijven. In zuidelijk Flevoland is al een boringsvrije zone ingesteld. Daar mogen bedrijven niet zelf grondwater oppompen. Binnen die zone mag alleen Vitens water oppompen voor de drinkwatervoorziening.

Bedrijven gevestigd in zo'n zone moeten hun water regelen via het drinkwaterbedrijf of ze moeten op zoek naar alternatieve bronnen. Op die manier wil de provincie het zo lang mogelijk volhouden met de bestaande voorraad grondwater.

Onze Ambassadeurs