Sociale huurwoning: wachttijd van 2 tot ruim 9 jaar

Geschreven door Redactie

Wie in Flevoland een sociale huurwoning nodig heeft, moet hier in de meeste gemeenten tussen 2,5 en 5,5 jaar op wachten. Almere is de uitschieter: daar sta je ruim negen jaar op de lijst voordat je een huurhuis krijgt.

Eerder dit jaar concludeerde onderzoeksbureau Rigo dat niet alleen de Randstad, maar ook steeds meer kleine steden en gemeenten kampen met extreme wachtlijsten. Soms duurt het tot wel 10 jaar voordat iemand in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Volgens het onderzoek is er een duidelijke trend gaande in andere delen van het land. 

Omroep Flevoland vroeg Flevolandse corporaties: hoe lang hebben mensen op de wachtlijst gestaan voordat ze hun huurwoning kregen? Uit de beantwoording blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor actief woningzoekenden in de meeste gevallen niet langer is dan 6 jaar. 

Een overzicht 

Op Urk is de gemiddelde wachttijd het kortst: 2 tot 2,5 jaar. In de gemeente Noordoostpolder is dat 3 jaar. In Dronten moeten woningzoekenden gemiddeld 2,5 tot 3 jaar wachten en in Zeewolde 5 jaar. In Lelystad is de gemiddelde wachttijd voor een huurhuis 5,5 jaar en in Almere 9,2 jaar.

Onze krant nog niet ontvangen?