Provincie komt met subsidie tegen geluidsoverlast

Geschreven door Redactie

Flevolanders die veel geluidsoverlast hebben van provinciale wegen, kunnen binnenkort een subsidie aanvragen. Dat staat in het Actieplan Geluid 2018-2023 van Provincie Flevoland. Met de subsidie kunnen bewoners hun huizen aanpassen om het geluid beter buiten te houden. Of en hoeveel subsidie aangevraagd kan worden is afhankelijk van de zogenoemde geluidsbelasting van de woning. 

In 2017 is op verschillende plekken gemeten hoeveel geluid er van de provinciale wegen afkomt. Van geluidsoverlast is sprake als het niveau boven de grens van 55 decibel komt. Dat is bij ruim duizend woningen in Flevoland het geval. Bijvoorbeeld bij huizen langs de Hogering in Almere, Biddingringweg in Dronten en Marknesserweg in Marknesse. Met bijvoorbeeld extra isolerend glas en zwaardere betimmering kan de geluidsbelasting verlaagd worden.

Het aanpassen van woningen met een geluidslast tussen 60 en 65 decibel kan volgens de provincie tussen de 15.000 en 20.000 euro kosten. Bewoners die hun gevel aan willen passen kunnen de helft van de kosten als subsidie aanvragen. Het maximale bedrag ligt op 10.000 euro per huis. 

Geluidsschermen 


Langs de wegen die tussen de 55 en 60 decibel voortbrengen, worden schermen geplaatst. Op sommige plekken is dat niet mogelijk omdat de kosten te hoog zijn of het bouwtechnisch niet kan. Omwonenden van wegen waar geen schermen komen, kunnen subsidie aanvragen. Zij kunnen 25 procent van de aanpassingskosten als subsidie aanvragen. Voor de schermen en de subsidie voor deze wegen heeft de provincie 2,7 miljoen begroot. 

De subsidie is niet meteen aan te vragen, de Provincie verwacht dat dat vanaf ongeveer halverwege het jaar kan.

Onze Ambassadeurs