PvdD wil speciale stemvoorziening voor blinden

Geschreven door Redactie

Als het aan de Partij voor de Dieren in Almere ligt, krijgen blinden en slechtzienden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart hulp bij het stemmen. Het gaat om onpartijdige hulp met behulp van een zogenoemde stem-mal.

De stem-mal is een plaat met gaten die over de stemlijst gelegd wordt. Die plaat is gekoppeld aan een audiosysteem dat de namen laat horen van de kandidaten. Zo kunnen mensen die het stembiljet niet kunnen lezen, toch met een potlood de juiste politieke partij en naam aangeven. Dat kan helemaal zelfstandig, zonder hulp van bijvoorbeeld een familielid of iemand van het stembureau. Daarmee is beïnvloeding van de stemkeuze onmogelijk, zegt de Partij voor de Dieren.

'Iedereen moet kunnen stemmen'
In andere grote steden, zoals Amsterdam, Haarlem en Den Haag, wordt de mal al gebruikt. Almere zou volgens de PvdD 4000 tot 4500 euro per verkiezing kwijt zijn aan de inzet van de mal. Daarmee zouden enkele tientallen blinden en slechtzienden zijn geholpen. De PvdD vindt dat als Almere een inclusieve stad voor iedereen wil zijn, iedereen dan ook zelfstandig moet kunnen stemmen. 

Goed bereikbare plek
De Partij voor de Dieren wil dat de speciale stemvoorziening minimaal op een goed bereikbare plek in Almere moet komen. Het zou nog beter zijn als er één komt in elk stadsdeel, vindt de partij. De andere fracties zouden tot nu toe overwegend positief staan tegenover het plan.

Tijdens de Politieke Markt van donderdag 7 februari wordt een motie ingediend om de stem-mal in te voeren. Op donderdag 14 februari wordt dan besloten of het voorstel doorgaat. 

Onze Ambassadeurs