Jihadist vecht voor Nederlands paspoort

Geschreven door Redactie

De 21-jarige Almeerse 'Syriëganger' Younes A. heeft de rechter ingeschakeld omdat hij zijn Nederlanderschap niet wil kwijtraken. De man zei donderdag tegen de voorzieningenrechter in Amsterdam dat hij tot inkeer is gekomen en geen gevaar vormt voor de maatschappij. Hij wil niet worden uitgezet naar Marokko, het land waar zijn ouders vandaan komen en waarvan hij ook de nationaliteit heeft.


,,Ik heb daar niets, geen familie meer, geen werk en ben er al zes jaar niet geweest. Ik ben in Nederland geboren, mijn vrouw is hier, ik heb werk en een studie en ben bezig mijn leven op de rails te krijgen'', zei de man. Hij voelt zich dubbel bestraft door Nederland. 

De Almeerder werd in oktober 2015 opgepakt bij de grens van Bulgarije. Hij wilde zich daar aansluiten bij IS en had onder andere opruiende teksten bij zich. Hij werd veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag en het lidmaatschap van een terroristische organisatie. 

De staatssecretaris besloot onlangs hem definitief het Nederlanderschap te ontnemen. De rechter moet nu bepalen of dat terecht is. De uitspraak volgt later.

Onze Ambassadeurs