Internationale dag van de nier

Geschreven door Nicole Brandenburg

Het is vandaag de internationale dag van de nier! Hoeveel weet jij over nieren? In dit artikel vertellen we waar onze nieren goed voor zijn! 


Waarschijnlijk wist je al dat ons lichaam twee nieren heeft. Maar weetje ook wat de functie is? OnsAlmere zoekt het voor je uit! 


De nieren behoren tot ons uitscheidingsstelsel. Onze nieren halen van alles uit ons bloed. Water, zout, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines bijvoorbeeld. Dit wordt uitgescheiden via onze urine, en dit wordt de uitscheiding genoemd. Vandaar dat ze ook horen bij ons uitscheidingsstelsel. 

We hebben twee nieren, eentje rechts en eentje links. Ze liggen onder, aan de kant van onze rug. Onze nieren halen afvalstoffen uit ons bloed. Ook zorgen ze dat onze bloedcellen blijven waar ze horen. Ze berekenen precies hoeveel vocht er nodig is in ons lichaam. Naarmate daarvan halen ze meer of minder water uit ons bloed. De rest plassen we uit. Erg handig dus!

Onze nieren reinigen ook ons bloed, als een soort filter. In onze nierschors en niermerg zitten kleine filters die afvalstoffen, water en het zout en vitamines dat we teveel binnenkrijgen, tegen houden. Onze bloedcellen passen niet door het filter, omdat deze te groot zijn. Een deel van het water gaat terug door het filter, ons bloed in. Het gefilterde, en dus schone bloed gaat via een afvoerend bloedvat terug naar de nierader, en dat komt dus weer uit in ons bloed. 

Maar hoe plassen wij dan? Via de urineleider gaat alles naar onze blaas. En dit is een opslagplek, tot we naar de wc gaan! 


Wist je dat ons bloed meer dan 200 keer per dag door onze nieren gaan, om gezuiverd te worden? 
Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.