Patiënten van de Oostvaarderskliniek trainen met honden uit asiel

Geschreven door Redactie

Patiënten uit de Oostvaarderskliniek trainen met de honden uit het Asiel. Ondertussen zijn de patiënten al ruim zeven weken aan het trainen. Het is geen inhoudelijke behandeling, maar het wordt aangeboden als vrije tijd en dagbesteding.


Een sociaal cultureel werker verteld dat het een belangrijk onderdeel vormt voor de resocialisatie van de tbs-patiënten. En met succes, want ze zien al een goede band tussen de hond en mens. 


Bij elke behandeling worden de honden beloond. Dit kan zijn door iets lekkers, of met een klik van een clicker. Het lijkt net op een standaard hondenschool. De patiënten krijgen op deze manier veel verantwoordelijkheid over de hond. 

Hoewel de organisatie het zelf al een groot succes vindt, is er wetenschappelijk nog niets bewezen. De Universiteit van Amsterdam doet er op dit moment ook onderzoek naar. Maar de begeleiders zien duidelijk verschil. Een van de begeleiders verteld dat zij bij hond en mens dingen ziet gebeuren, die zij als therapeut nog niet voor elkaar hebben gekregen. 

Ook plaatsen zij hond en mens op zo'n manier dat zij op elkaar lijken. Zij hebben een drukke hond bij een drukke patiënt geplaatst, waardoor de patiënt zijn eigen gedrag in de hond begon te herkennen. Ze zeggen dat de hond de spiegel van de trainer is. En dat klopt ook wel. 

De honden komen uit het asiel uit Almere. De trainingen worden verzorgd door Dutch Cell Dogs. In 2009 werden honden voor het eerst getraind met gevangenen, en dit zorgde voor mooie momenten. De meest gesloten mannen braken toen open. Beide partijen hadden ze namelijk 1 ding gemeen: zij waren beiden tegen hun zin opgesloten. Hierin wisten zij elkaar te helpen, en dat was een mooi en leerzaam moment. 


Onze Ambassadeurs