'Mandeligheid leidt tot onhoudbare situatie'

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere moet zo snel mogelijk de mandeligheid, het gezamenlijke eigendom, van de Plecht terugnemen. Dat zegt Stef de Haas, één van de bewoners van de straat in de Noorderplassen-West.

Bewoners van de Plecht zijn samen eigenaar van bijvoorbeeld parkeerplaatsen, steigers en haventjes. Ze dragen de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het onderhoud. Dat zorgt voor frictie tussen de bewoners en De Haas heeft daar geen zin meer in. Hij heeft een brief gestuurd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad met de oproep om de mandeligheid terug te nemen.

"Inmiddels heeft de problematiek rondom de mandeligheid in onze straat tot een bijna onhoudbare situatie geleid. Ruzie rondom het correct uitvoeren van de eisen aan de mandeligheid, diverse 'clubjes' van buren die elkaar met spitsvondigheden lopen te bestrijden, buren die elkaar niet meer aankijken of en plein public meningsverschillen menen te moeten uitpraten", schrijft De Haas.

Hoe lang speelt dit al?


Twaalf jaar geleden is het gezamenlijke eigendom ingevoerd in de Plecht. Tot voor kort heeft dat volgens De Haas niet echt tot problemen geleid. Nu er wel wat aan onderhoud gedaan moet worden, is er veel onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is, en wie de kosten moet dragen. "Een deel van bijvoorbeeld een hekwerk valt onder mandeligheid en heeft dus 40 eigenaren, een deel is van de gemeente en een deel is privébezit. Dat is compleet onoverzichtelijk", vindt De Haas.

Wat is volgens De Haas de oplossing?


De Haas zegt dat zijn woongenot ernstig is aangetast door de volgens hem onduidelijke situatie met de mandeligheid. Hij heeft daarom zijn deel van het eigendom van de Plecht gratis aangeboden aan de gemeente. Eind april zit de Almeerder om tafel met de gemeente.

Mandeligheid in Almere, werkt dat wel?


Op veel plekken in Almere is sprake van mandeligheid, waarbij huiseigenaren zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de bestrating, de riolering, het groen en de verlichting. Dit leidt vaak tot onderlinge ruzies en een grote financiële last. Om die reden heeft de gemeente in de afgelopen jaren in een aantal straten de mandeligheid teruggenomen. Wanneer de eigenaren verenigd zijn in een Vereniging van Eigenaren, wil de gemeente de gezamenlijke openbare grond niet overnemen.

Onze Ambassadeurs