'Grondspeculanten belemmeren bouwplannen Overgooi'
Particuliere beleggers die geld hopen te verdienen met de aankoop van kleine stukjes landbouwgrond, zitten de bouwplannen van gemeenten dwars. Dat meldt het Financieele Dagblad. De grondspeculatie drijft de grondprijs op, waardoor de bouw van woonwijken of bedrijventerreinen te duur wordt. Eén van de voorbeelden die de krant noemt, is de vijfde fase van Overgooi in Almere.
De villawijk is gepland op een deels versnipperd gebied. De eigenaren van de ruim 600 kavels hebben tot 200 euro per vierkante meter betaald en verwachten winst te maken bij de doorverkoop. Directeur Ingeborg de Jong van ontwikkelaar Timpaan heeft twijfels of dat gaat gebeuren. "Ik weet niet wanneer dat uit zou kunnen". Timpaan is eigenaar van het stuk grond ten oosten van het versnipperde deel en denkt dat de bouw dit jaar begint.
'Voor komende decennia genoeg bouwgrond'
De gemeente Almere wil er alleen over zeggen dat de ontwikkeling van het gebied aan de grondeigenaren is. Een woordvoerder zegt in het FD dat Almere zoveel ruimte heeft, dat er voor de komende decennia genoeg plek voor woningen is.
Het FD hield een een enquête onder alle Nederlandse gemeenten. De helft reageerde. Op ruim 500 plekken in Nederland zijn grondspeculanten actief. Particuliere beleggers hebben er in totaal bijna 700 miljoen euro in gestopt, aldus de krant. De beleggers hopen dat de grond sterk in waarde zal stijgen als er huizen of bedrijfsgebouwen komen te staan. Maar volgens het FD zorgt die speculatie er juist voor dat er op die grond niet gebouwd wordt. De grondprijs wordt te hoog, of gemeenten hebben geen zin om met honderden eigenaren te onderhandelen.