PvdA stapt uit onderhandelingen voor nieuw college GS

Geschreven door Redactie

De PvdA is uit de onderhandelingen gestapt voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

De vijf beoogde coalitiepartijen hebben woensdag urenlang met elkaar overlegd, maar de PvdA ziet onvoldoende houvast om de formatiefase in te gaan. Dat is op dit moment een brug te ver, aldus de PvdA in een verklaring.

Na de verkiezingen voor Provinciale Staten adviseerde informateur Annemarie van Gaal een college van Forum voor Democratie, PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie. Vorige week liet de PvdA weten dat de partij alleen verder wil met de onderhandelingen als Forum voor Democratie afstand neemt van zes standpunten. Daarbij ging het onder meer over de visie van de partij op een dominant blank Europa, fossiele brandstoffen en een meldpunt voor linkse leraren.

Forum voor Democratie reageerde verrast op de eisen van de PvdA. De andere partijen wilden niet reageren. Over het verloop van het overleg van woensdag is verder nog niets bekend. De PvdA wil pas donderdag een toelichting geven op het besluit en de andere onderhandelaars konden woensdagavond nog niet zeggen hoe het nu verder gaat. Ze gaan daarover eerst met hun fracties overleggen.

Onze Ambassadeurs