Horeca kan bijna geen personeel vinden

Geschreven door Redactie

De Flevolandse horeca kampt met personeelstekorten. Hotels, restaurants en cafés hebben moeite om geschikt personeel te vinden voor openstaande vacatures.

Het gaat om honderden vacatures in Flevoland. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Ook restaurant Zuid Zoet Zout in Biddinghuizen heeft moeite openstaande functies te vullen."Dat geldt voor zowel seizoenswerk als voor vaste functies", zegt Marcel Wind van het restaurant.


Ook landelijk heeft de horeca moeite om personeel te vinden. Door de groeiende economie hebben consumenten meer te besteden. Men gaat vaker uit en dat betekent dat het aantal horecaondernemingen toeneemt. Die ondernemingen hebben volgens het onderzoek van het UWV steeds meer moeite om op volle kracht te draaien door het tekort aan personeel.


Restaurant Zuid Zoet Zout heeft het moeilijk om mensen te vinden voor in de keuken of in de bediening. "En dat zijn juist de mensen die ervoor zorgen dat alles blijft draaien." Wind wijt het tekort aan medewerkers voor zijn restaurant vooral aan de ligging: "We zitten op een prachtige plek. Maar die plek ligt meer afgelegen. Daardoor is het vooral voor jonge mensen zonder auto lastiger te bereiken."


Geen reacties

Het restaurant is gevestigd op vakantiepark Molecaten Flevostrand. Ook parkmanager Benny Graafsma heeft moeite om mensen te vinden: "Ik kan me nog herinneren dat er ruim honderdvijftig brieven binnenkwamen op een vacature. Nu heb ik vacatures op de site staan waar in drie maanden tijd nog niemand op heeft gereageerd." Graafsma vindt het lastig om aan te geven waar dat door komt: "We hebben een prachtig park met allerlei mogelijkheden. We bieden een prachtige baan met een prima passend salaris. Ik snap dat mensen een afweging maken wat voor baan ze zoeken. Maar dat er niemand reageert. Dat valt tegen, daar ben ik eerlijk in."


Werkgelegenheid

Volgens het UWV is de horeca goed voor ongeveer 4,5 procent van de werkgelegenheid in de provincie. In 2017 en 2018 groeide de werkgelegenheid in de horeca landelijk met 4 procent per jaar. De verwachte groei zal in 2019 en 2020 afnemen tot 2 procent. De meeste vraag naar medewerkers is er in het tweede kwartaal, omdat de horeca dan op zoek is naar werknemers voor de zomerperiode.


Marcel Wind noemt het tekort aan personeel vooral ook lastig voor huidige medewerkers: "De werkdruk ligt best wel hoog op dit moment, want we willen alle klanten natuurlijk wel blijven bedienen. En dat kost iedereen extra energie."

Onze Ambassadeurs