Lasagne Dag

29 Juli is het Wereld Lasagne Dag. Een eerbetoon aan het eeuwenoude maar wereldberoemde pastagerecht.

Meestal wordt lasagne gemaakt met lange, dunne, platte deegbladen die in lagen gevuld worden met gehakt en kaas. Soms zit er ook rode of bechamelsaus in. Lasagne komt uit Italië. Toch? Nee, lasagne komt volgens Britse onderzoekers uit Engeland. Zij hebben een Brits recept voor lasagne gevonden dat uit de veertiende eeuw komt en claimen daarmee de eerste te zijn.

De term lagana die al in de Romeinse tijd werd gebruikt verwijst naar vierkante of rechthoekige dunne vellen die werden gemaakt van een mengsel van tarwemeel wat ze vervolgens bakte. Later pas werden de vellen in een pan gekookt. Uiteraard beweert Italië dat zij de eerste waren en dat lasagne is ontstaan in Napels in de middeleeuwen. Ze waren wel de eerste die gebruik maakten van tomaat in de lasagne.