Gehandicapte veteraan Brandsma in erehaag op De Dam

Jaaike Brandsma uit Almere is veteraan en ze staat zaterdag in de erehaag op De Dam in Amsterdam tijdens de Dodenherdenking.

De nu 31-jarige Brandsma vormt samen met 59 andere veteranen dit jaar die erehaag, omdat ze in 2007 op uitzending is geweest in Afghanistan.


Tijdens een zelfmoordaanslag van een terrorist kwam haar luitenant Tom Krist om het leven. Met haar deelname wil ze Krist en alle andere militairen eren. Brandsma was 12 jaar geleden als ziekenverzorger en chauffeur in Afghanistan toen het noodlot toesloeg. 


Ze raakte zwaargewond en verloor bij de aanslag haar linkerbeen. "Dat ik hier nog ben, daar ben ik heel dankbaar voor", zegt Brandsma nu. Toch heeft de Almeerse goede herinneringen aan haar missie en het gezamenlijke doel dat je dan hebt: "Samen de wereld een stukje mooier maken." Brandsma is niet het type dat bij de pakken gaat neerzitten. Ze doet aan kogelstoten, zitvolleybal en zou zo weer op missie willen gaan.



Als klein meisje van acht jaar legde ze al bloemen op de Dam samen met de toenmalige koningin Beatrix. Dat maakte grote indruk op Brandsma. Ze verwacht dat het ook deze keer heel bijzonder gaat worden. "Het wordt een hele onderneming, want alle deelnemers aan de herdenking moeten uren van tevoren aanwezig zijn. Maar dat heb ik graag over voor het eerbetoon dat ik wil brengen aan luitenant Krist en alle anderen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid waarin wij leven", aldus Brandsma.

Onze Ambassadeurs