Aantal vrijwilligers VMCA gedaald

Geschreven door Redactie

Het aantal mensen dat als vrijwilliger werkt voor de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) is vorig jaar afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor.

In 2017 waren er 1022 vrijwilligers actief. Vorig jaar nog maar 956. Dit blijkt uit het jaarverslag van de VMCA.

Het vrijwilligersbestand vergrijst en heeft continu de aandacht nodig van de organisatie. Door middel van campagnes op onder meer sociale media hoopt de VMCA meer vrijwilligers te werven voor de verschillende onderdelen binnen de organisatie.

Succes

Daarentegen kende het Maatjesproject wel een stijging van het aantal vrijwilligers. Een Maatje is een vrijwilliger die een steuntje in de rug geeft aan iemand met een psychiatrische achtergrond. Het Maatje en de hulpvrager gaan samen iets doen, bijvoorbeeld een kop koffie drinken of een rondje lopen. Begin 2018 was er een groot tekort aan maatjes. De VMCA startte een campagne om vrijwilligers te werven voor dit project. Ook heeft de organisatie de regel ingevoerd dat een Maatje en hulpvrager maximaal twee jaar aan elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor is er meer doorstroom in het project gekomen.

Ook de projecten 'Super COOL!' en 'Taal in Huis' zijn populair onder vrijwilligers. Super COOL! is een sportmaatjesproject voor deelnemers met een verstandelijke beperking. Bij het project 'Taal in Huis' krijgt een laaggeletterde taalles van een getrainde taalvrijwilliger.

Onze Ambassadeurs