Aanpak beschutte werkplekken is succesvol

Geschreven door Redactie

Almere loopt voorop bij het creëren van zogenoemde beschutte werkplaatsen. Als een van de weinige gemeenten heeft Almere dit jaar al meer van deze speciale werkplekken gerealiseerd dan was gepland, meldt Binnenlands Bestuur. Beschutte banen zijn werkplekken waar mensen die niet zelfstandig kunnen werken goed begeleid worden.


In 2015 waren er nog maar 15 beschutte werkplekken voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. De gemeente moet er dit jaar 65 tellen, maar in maart hadden al 73 Almeerders een beschutte baan. Bovendien zitten acht mensen in een proefplaatsing.


Streefaantal opgeschroefd

De gemeentelijke accountadviseurs Saskia van Brenk en Annemarie Faber zitten achter het succes. Ze willen nu eind dit jaar tachtig beschutte werkplaatsen hebben gerealiseerd, en verwachten dat dit aantal ook ruim voor het eind van het jaar zal worden gehaald. Het duo werkt daarbij intensief samen met de drie scholen voor voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs.


Eén van de manieren om aan plekken te komen, is de Almeerse regeling dat elke zorgaanbieder minimaal één beschutte werkplek moet leveren. Daardoor zijn er bijvoorbeeld bij dagbestedingsaanbieder Nieuwland, ook de exploitant van Almere Jungle, 14 ingevulde beschutte banen.

Onze Ambassadeurs