Iedereen een lesje Nederlands

Geschreven door Redactie

Er intelligent en wijs uitzien door een scheldwoord in je mond te nemen. Of als je een discussie aan het verliezen bent.

Je hoeft niet lang te zoeken of een scheldwoord komt je tegemoet.Veel Nederlanders vloeken en schelden erop los. Sommigen kunnen hun zin niet eens formuleren zonder het gebruik van een scheldwoord. Stoer doen met je collega’s en vrienden, op straat: er is geen ontkomen aan. Zelfs geslachtsdelen en religie worden erbij gehaald. Of je er intelligent uitziet? Nee. Het is vaak zelfs een afknapper voor mensen.  

Het lijkt bijvoorbeeld haast wel alsof iedereen kan toveren. Magische spreuken zijn het, die ziektes. Wat voor leed zo’n ziekte nou eigenlijk veroorzaakt? Geen flauw idee. Nee, geen flauw benul hebben ze zich van wat bijvoorbeeld kanker nu eigenlijk inhoudt. En de mensen die met kanker te maken hebben gehad in hun familie, of zelf? Nou, die houden vaak wijselijk hun mond. Als ze in discussie gaan dan wordt hun ook vaak kanker toegewenst.

En ook op sociale media is het feest. Als je het ergens niet mee eens bent, omdat je het idee hebt dat de gemeente geen zak doet of zélfs omdat je iemand niet zo aardig vindt: Je vingers vliegen over het toetsenbord. Achter een beeldscherm ben je veilig, toch? Maar wist je dat je iemand er echt mee kan kwetsen, net als wanneer je het face to face zegt? Of dat wat je zegt totáál niet logisch is? Dat gebeurt vaak, door bijvoorbeeld een bericht achter te laten zonder verder te hebben gelezen dan de titel.

De oplossing? Iedereen even opnieuw de Nederlandse taal bijbrengen en hoeveel woorden deze wel niet bevat. De Dikke Van Dale wordt ieder jaar dikker, maar daar lijken slechts weinigen gebruik van te maken. Natuurlijk scheldt niet iedere Nederlander de hele dag door, maar voor de mensen die dat wel doen: neem eens een kijkje in het woordenboek. Daar word je nou pas wijs van.  

Onze Ambassadeurs