"5G houdt zich niet aan gemeentegrenzen"

Geschreven door Redactie

Een groepje ongeruste burgers heeft maandagavond in het gemeentehuis in Emmeloord een petitie overhandigd aan fractievoorzitters van de gemeenteraad.

In de petitie wordt de gemeente Noordoostpolder opgeroepen uitgebreid onderzoek te doen naar de gevolgen van het nieuwe 5G-netwerk en niet klakkeloos mee te werken aan de installatie.

Het mobiele netwerk maakt het mogelijk om data nog sneller te verzenden. De bedoeling is dat het in 2020 in Nederland wordt ingevoerd. Bijna 700 inwoners van Noordoostpolder hebben hun handtekening gezet onder de petitie, die vraagtekens zet bij de mogelijke gevolgen van 5G voor de gezondheid van mens en dier.

Initiatiefnemer van de petitie is Maroesja van den Berg uit Rutten. Zij is blij dat de raadsleden de zorgen van de ondertekenaars serieus willen nemen. "Door 5G krijgen we veel meer hogere frequentiestraling over ons heen. Uit allerlei onderzoeken naar de voorgangers, 3G en 4G, blijkt dat dat gevaarlijk is", stelt de angstige Van den Berg. "Naar 5G is nog geen onderzoek gedaan, maar ik vind het doodeng."

Zorgen waren nog niet bekend

Rien van der Velde (PvdA) zegt dat de petitie 'licht schijnt op een probleem dat nog niet bij de raadsleden in beeld was'. "Als is aangetoond dat we ons inderdaad zorgen moeten maken over 5G, dan zouden we dezelfde aanpak kunnen kiezen die we destijds hadden met schaliegas. Dus niet afwachten wat Den Haag gaat doen, maar zelf initiatief nemen en lobbyen om te zorgen dat er wat gebeurt", aldus Van der Velde. "Als raad zouden we dan rekening kunnen houden met maatwerk, dus misschien geen palen in de buurt van scholen en gezondheidscentra. Maar ik verwacht niet dat we 5G in alleen onze gemeente tegen kunnen houden."

Geen bewijs

Volgens een woordvoerder van het Kenniscentrum ElektroMagnetische Velden, waarin onder andere het RIVM. TNO, GGD en het Agentschap Telecom zijn vertegenwoordigd, is er geen hard wetenschappelijk bewijs voor ernstige gezondheidsklachten door 3G of 4G. De blootstellingslimieten voor mobiele telefoons en zendmasten voor mobiele communicatie zijn vastgelegd in Europese normen. Fabrikanten zijn verplicht te voldoen aan deze eisen, waardoor verondersteld mag worden dat al deze producten veilig zijn. Dit wordt gecontroleerd door het Agentschap Telecom.

Aanleg 5G ligt niet bij de gemeente

Wethouder Wiemer Haagsma (Politieke Unie) liet weten weinig te kunnen doen tegen de komst van het 5G-netwerk. De landelijke overheid is in deze kwestie het bevoegd gezag. "Het enige waar wij invloed op hebben, is het verlenen van vergunningen voor de masten waar de antennes op geplaatst worden. Ik denk dat we ons moeten realiseren dat het om een landelijk netwerk gaat. Je kunt dus niet per gemeente zeggen 'dat willen we niet'. De straling houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Maar we gaan serieus naar de petitie kijken", aldus Haagsma.


Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.