MS-middel keert terug in basispakket

Geschreven door Redactie

Het middel Fampyra dat gebruikt wordt voor MS (multiple sclerose) patiënten komt per 1 september in het basispakket voor patiënten van achttien jaar en ouder. Hiermee volgt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een herzien advies van het Zorginstituut. Het besluit werd woensdag door de minister bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. 

Fampyra kan het loopvermogen van MS-patiënten verbeteren en het middel zorgt voor een betere geleiding van prikkels in de zenuwen. Twee keer eerder kwam het Zorginstituut met de conclusie dat Fampyra maar bij een beperkt aantal patiënten werkte en op basis hiervan werd de vergoeding ingetrokken.

Verschillende patiënten stelden dat ze wel degelijk baat hadden bij het middel. Hun protesten leidden in februari tot een nieuw onderzoek door de fabrikant Biogen en de Nederlandse Vereniging van Neurologie. Het Zorginstituut kwam na conclusies uit het onderzoek tot een positief advies.

In de tussentijd nam Biogen zo’n 60 procent van de kosten voor de pillen voor zijn rekening. De pillen kosten zo’n 128 euro per maand. Voor het middel moesten patiënten een eigen bijdrage betalen; die krijgen ze nu terug omdat het middel weer in het basispakket komt.


Onze Ambassadeurs