Jonge windsurfers hopen op windfoilen als Olympische sport

Geschreven door Redactie

Jonge Almeerse windsurfers hopen dat windfoilen een Olympische sport gaat worden. Dat zeggen ze tegen het NOS Jeugdjournaal. Sinds enige tijd zijn topsurfers Kiran Badloe uit Lelystad en Dorian van Rijsselberghe van Texel een lobby begonnen om het windfoilen Olympisch te krijgen.

Windfoilen is een vorm van windsurfen, waarbij de surfplank dankzij een speciale onderwatervleugel uit het water komt. Als de snelheid hoog genoeg is, staat de surfer gemakkelijk een halve meter boven het wateroppervlak. De snelheden met windfoilen liggen hoger dan bij het traditionele surfen. De plank is ook een stuk wendbaarder, waardoor de sport spectaculairder wordt.

"Het vliegen is echt enorm gaaf", zegt de jeugdige Hidde uit Almere: "als je het voor de eerste keer doet, dan raak je eigenlijk meteen verslaafd." Skip voegt er aan toe dat 'het voelt als een vogel die in de lucht vliegt'.

Badloe doet mee aan de lobby om surfen voor de jongere generatie interessant te houden. Hij is ervan overtuigd dat jongeren zich aangetrokken gaan voelen tot de surfsport.

Tijdens de spelen in Tokio is windfoilen nog geen demonstratiesport, mogelijk een editie later. Hidde hoopt ooit Nederland te kunnen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen: "2032, 2036. Dat moet 'm worden. We gaan er zeker voor knokken!" Mika droomt een stukje verder: "Dat ik net als Dorian een gouden plak haal of op het podium sta. Ja dat lijkt me wel vet."


Onze Ambassadeurs