'Terugkeer spoedeisende hulp en acute verloskunde onverantwoord'

Geschreven door Redactie

Het is echt onverantwoord om in Lelystad in het ziekenhuis een 24-uurs spoedeisende hulp en acute verloskunde te laten terugkeren als de lange termijn-toekomst van deze afdelingen niet is gegarandeerd. Dat zegt zorgverkenner Bas Leerink.

Hij geeft vanavond aan Provinciale Staten en gemeenteraden een toelichting op zijn in juli uitgebrachte advies over de toekomst van de zorg in Flevoland. Dat heeft hij in opdracht van minister Bruno Bruins opgesteld naar aanleiding van het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Door dat faillissement viel de zorg in Lelystad, Dronten, Urk en Noordoostpolder uit elkaar.

Vooral vanuit Lelystad en Urk wordt aangedrongen op volledige spoedeisende hulp en niet slechts een spoedpost. Die heeft St Jansdal sinds maart in Lelystad opgezet. Urk hamert op acute verloskunde. Volgens Leerink is de krapte op de arbeidsmarkt voor gespecialiseerd zorgpersoneel voor een spoedeisende hulp en verloskunde zo groot, dat deze zorg in Lelystad niet te organiseren is. Hij herinnert er aan dat de MC IJsselmeerziekenhuizen voor het faillissement al kampten met een tekort aan personeel, waaronder kinderartsen.

Daarnaast worden er steeds meer voorwaarden gesteld aan dergelijke zorg en is die hierdoor erg duur. Het is volgens Leerink daarom geen onwil van St Jansdal om de twee afdelingen in Lelystad niet op te zetten. Ook het ziekenhuis heeft goed gekeken naar wat verantwoord is en heeft daarop haar plannen gemaakt.

Leerink herhaalt dat zijn totale pakket aan adviezen de zorg in Flevoland uiteindelijk zal verbeteren. Hij roept de politiek maar ook artsen en zorgverleners op de schouders onder het pakket te zetten. Op die manier kan het over een jaar in de praktijk worden gebracht.​​​​