Zeldzame wasbeerhond doodgereden

Geschreven door Redactie

In de berm tussen Rutten en Lemmer in Noordoostpolder is een doodgereden zeldzame wasbeerhond gevonden. Amateurfotograaf Martien Hoogebeen trof het dode dier aan en maakte er foto's van.

Wasbeerhonden komen sporadisch voor in de oostelijke helft van Nederland. Volgens Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging is het de zesde wasbeerhond die in Flevoland is gesignaleerd in tien jaar tijd. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, zijn ze niet verwant aan de wasbeer. Het gaat om hondachtigen die eigenlijk niet in Nederland thuishoren. De dieren komen oorspronkelijk uit Azië.

Volgens La Haye is de wasbeerhond ooit gefokt voor de pels. Na ontsnappingen verspreiden ze zich nu in het wild door Europa. De wasbeerhond wordt ook gehouden als huisdier. De Zoogdierverenging wil dan ook uitzoeken of het gaat om een wild exemplaar of om een huisdier.

Onderzoek RIVM

Het exemplaar dat in de berm is aangetroffen, wordt waarschijnlijk door het RIVM onderzocht. Wanneer dat onderzoek zal zijn afgerond, is nog niet bekend. 

Onze Ambassadeurs