'Popcornbui' de oorzaak van noodweer dinsdag

Geschreven door Redactie

Een 'popcornbui' zorgde afgelopen dinsdag in korte tijd voor veel schade in Almere. Zo veranderde een terras van een restaurant aan de Jachthaven volgens een ooggetuige in een "oorlogsgebied". Terwijl regen met bakken uit de hemel viel, was de lucht verderop nog strak blauw. Maar wat is zo'n popcornbui nu eigenlijk?

Volgens Ben Lankamp van Weerplaza ontstaan zulke popcornbuien door sterk opstijgende warme lucht. Hierdoor vormen zich stapelwolken die vervolgens uitgroeien tot regen- en onweerswolken. “Vergelijk het met een dichte, hete pan met olie en mais. Als die te warm en te vochtig wordt, knalt de deksel van de pan en vliegt er popcorn door de lucht. Dit gebeurt ook bij dit soort buien; er komt plotseling heel veel energie vrij.”

Om te voorspellen waar dit soort lokale buien precies gaan ontstaan, is heel moeilijk. Meestal vormen ze zich op een plek waar de temperatuur in vergelijking met de rest van de omgeving net wat hoger is en waar de lucht vanuit verschillende hoeken bij elkaar gedreven wordt. “De warme lucht gaat dan omhoog, omdat het nog meer één kant op kan,” aldus Lankamp.