Bronnen Nederlands drinkwater steeds meer vervuild

Uit nieuw onderzoek van het KWR, het kennisinstituut van de drinkwatersector, blijkt dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen in Nederland onder druk staat. De bronnen zouden op steeds grotere diepten vervuilt worden door industriële stoffen, mest en medicijnresten. 

Ook nitraat, bodemverontreinigingen en bestrijdingsmiddelen zouden een gevaar vormen, naast nieuwe ondergrondse activiteiten als geothermie. Het KWR waarschuwt voor een “onomkeerbare verslechtering” van de grondwaterkwaliteit.

Om en nabij de helft van al het kraanwater wordt uit de grond gehaald, blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) over grondwaterwinning. Dat aandeel daalde de afgelopen karen.

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, roept nu op tot maatregelen en waarschuwt voor potentiële problemen waarmee komende generaties te maken krijgen als er geen actie ondernomen wordt. Het zuiveren van water zal nog wel mogelijk zijn, maar het zal straks “veel meer inspanning vergen”.