Waar liggen jouw prioriteiten?

Geschreven door Vivo Somnis

Een kleinzoon vertelt aan zijn opa dat hij het leven zo zwaar vindt. Hij heeft een baan waar hij iedere dag hard werkt, maar het salaris is net boven het minimumloon. Het werk dat hij doet is niet heel ingewikkeld en ook niet intensief, soms misschien zelfs wel saai. Lichamelijk voelt hij zich niet lekker en eigenlijk is hij ook niet heel gelukkig. Anderen lijken al die problemen niet te hebben, dus waarom is mijn leven zo zwaar opa?

Opa hoort het verhaal van zijn kleinzoon aan en vraagt waarom hij niet wat gezonder gaat eten? Hierdoor krijgt hij misschien meer energie. Het antwoord hierop is dat gezond eten veel te duur is, dat kan iemand met een minimumloon echt niet betalen opa! De kleinzoon steekt ondertussen een sigaret op en kijkt voor zich uit terwijl opa zich afvraagt wat een pakje sigaretten tegenwoordig eigenlijk kost.

Misschien is het een goed idee om begeleiding bij een coach te gaan zoeken, iemand die je kan helpen om wat meer uit het leven te halen? Opa, dat kost minimaal € 90,00 per uur! Waar moet ik dat van betalen? Op dat moment krijgt de kleinzoon een berichtje van één van zijn vrienden, deze leest hij even snel op zijn Apple Watch die hij onlangs in de aanbieding bij de Mediamarkt heeft gekocht. Zijn opa kan zich nog herinneren dat hij vol enthousiasme vertelde over zijn super deal, normaal € 399,00 en nu maar € 329,00!

Is het anders een goed idee om een opleiding te gaan volgen? Dan kun je een andere functie gaan vervullen met een hoger salaris? Tja opa, dat wil ik wel maar mijn werkgever wil dat niet voor mij betalen. En zo'n opleiding kost minimaal 1000 euro, dat lukt mij nooit om zelf bij elkaar te sparen! Zeker niet nu mijn iPhone vorige week gevallen is en ik dus ook al een nieuwe moet gaan kopen! 

Er zijn ook heel veel gratis cursussen op internet tegenwoordig, vertelt opa. Daar kun je ook goed aan je eigen ontwikkeling mee werken! Maar opa, waar moet ik de tijd dan vandaan halen om dat te gaan doen? Op dat moment denkt opa aan vanmorgen waarbij zijn kleinzoon de hele tijd op zijn telefoon zat om zijn Facebook en Instagram te bekijken. Het leek een hele klus om al die berichten door te lezen, de filmpjes te bekijken en overal een reactie op te geven. Dit tafereel duurde zeker drie uur waarna opa voorstelde om eens even een frisse neus te halen in het park. 

Opa begint een beetje wanhopig te worden van alle weerstand van zijn kleinzoon en oppert om misschien eens te gaan mediteren. In de stilte komen vaak goede antwoorden vertelt opa. Wellicht krijg je dan een ingeving over hoe je je leven weer wat mooier kunt maken. Een uur meditatie per dag doet echt wonderen. Nu wordt de kleinzoon echt geïrriteerd en roept dat hij al helemaal geen uur de tijd heeft om niets te gaan zitten te doen! Hij schreeuwt dat opa misschien wel met pensioen is, maar dat hij tijd tekort komt! Onvoorstelbaar dat opa dat niet begrijpt! Hierop begint opa een beetje te gniffelen en herinnert zich de avond van gisteren waarbij zijn kleinzoon vol trots vertelde dat hij vorig weekend een serie van 4 seizoen heeft "ge-binge-watched" op Netflix. Opa had tot dat moment geen idee wat het betekende, maar kennelijk is het iets waar je echt trots op kunt zijn!

Opa besluit om zijn kleinzoon dan nog één advies mee te geven, met het risico dat hij boos weg zal lopen. Het leven draait om prioriteiten kleinzoon! Bedenk waar jij wilt zijn over één jaar, wat wil je kunnen wanneer je een jaar verder bent. Maak hier tijd voor, ontwikkel jezelf en stapje voor stapje zal het leven mooier worden. Schrijf het op, maak een plan, bedenk de tussenliggende stappen en wees dankbaar voor alles wat er om je heen gebeurt. Wanneer je dit doet en we over precies één jaar weer dit gesprek met elkaar voeren weet ik zeker dat je je gelukkiger voelt. 

Dit was de druppel die de emmer deed overlopen voor de kleinzoon. Hij stond op, liep met grote passen weg en beet zijn opa toe dat zijn vader inderdaad gelijk had. Opa was echt een oude man aan het worden, die alle verbinding met de realiteit aan het verliezen was!

Onze Ambassadeurs