'Eerste drie Nederlandse meldingen binnengekomen over longklachten door e-sigaret'

Geschreven door Redactie

De eerste meldingen zijn in Nederland binnengekomen van mensen die mogelijk door het gebruik van een elektronische sigaret kwalen hebben opgelopen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) aan Nieuwsuur vrijdag. 

Vorige week heeft de vereniging een enquête uitgezet onder de elfhonderd leden waarvan er drie binnen drie dagen reageerden.

Leo van der Toorn, NVALT-voorzitter, zegt dat het gaat om drie menen die vooraf “geen grote longziekte” hadden. Hij zegt ook dat er meer meldingen verwacht worden. “Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij nog nooit iets aan zijn longen gemankeerd had”, aldus Van der Toom.

Volgens de voorzitter werd een andere oorzaak voor de problemen niet gevonden. "Ook in de andere twee gevallen is de waarschijnlijkheid heel groot dat het gebruik van de e-sigaret ermee te maken had."

Zes Amerikaanse doden

De zes doden in de Verenigde Staten die zijn overleden met mysterieuze ademhalingsziektes die aan het gebruik van e-sigaretten worden toegeschreven, zijn de directe aanleiding voor de enquête.

Volgens Van der Toorn kan het te maken hebben met de bestanddelen van de e-sigaret. "We weten helemaal niet wat er gebeurt als je die bestanddelen verdampt en inademt. We hopen door ons onderzoek meer patronen te ontdekken en zo te zien wat er hier aan de hand is. Het kan zijn dat het om andere problemen gaat. Daarom is er meer onderzoek nodig."

Verdikker in THC mogelijke boosdoener

De Food and Drug Administration (FDA), het Amerikaanse overheidsagentschap dat voedsel en medicijnen controleert, meldde vorige week dat enkele onderzochte rookwaren THC bevatten, de voornaamste psychoactieve stof in cannabis.

Mogelijk kan THC-olie die in vloeistoffen voor e-sigaretten gebruikt wordt een verbinding van vitamine E en azijnzuur bevatten. Dit zogenoemde ‘vitamine E-acetaat” wordt gebruikt op de zwarte markt om THC-olie te verdikken, schrijft Inverse. Dit wordt gedaan omdat er gedacht wordt dat dikkere olie betere kwaliteit heeft.

Hoewel er nog niet door de FDA bewezen kan worden dat vitamine E-acetaat daadwerkelijk schadelijk is, denkt het agentschap dat het wel verstandig is om de stof te vermijden. Het acetaat zit in meer consumentenproducten, maar voor inhalatie zijn de effecten nog niet bekend.


Onze Ambassadeurs