Kwart van de huurders kan niet rondkomen

Geschreven door Redactie

Van de Nederlandse huurders zit volgens het Nibud een kwart financieel klem. Dat zijn zo’n 800.000 huishoudens. Zij betalen zulke hoge huur, dat ze voor levensonderhoud niet genoeg geld overhouden. 

Voornamelijk de huurders met een sociale huurwoning kunnen lastig rondkomen. Hierbij gaat het met name om alleenstaanden, ontvangers van een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar.

Door hun hoge huur geven zij weinig geld uit aan vervoer, vrijetijdsbesteding, sportclubcontributies en abonnementen. Deze groep ziet zich in het geval van onvermijdbare zorgkosten genoodzaakt minder geld uit te geven aan eten.

De bevindingen over huurders die financieel klem zitten, komen voor het Nibud als een verrassing. "Ze kunnen niet kopen en kunnen ook niet naar een goedkopere woning", verteld Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Minima kunnen geen huur van 607 euro - inclusief huurtoeslag - betalen en dat gebeurt nu wel. Volgens onze tabellen kunnen zij maximaal 425 euro betalen."

Volgens de organisatie hebben huurders het vaker financieel moeilijk dan huiseigenaren. Waar 8 procent van de hypotheekbezitters te hoge woonlasten heeft, rapporteert maar liefst de helft van de huurders door de hoge huur moeite te hebben met rondkomen. 40 procent van de huurders ervaart daardoor zelfs financiële schaarste en een op de drie kampt met betalingsachterstanden.

De vrije huursector en woningcorporaties worden opgeroepen door het Nibud om rekening te houden met de betaalbaarheid van de huren om huurders beter te beschermen. Volgens de organisatie kunnen de geldproblemen van mensen alleen dan echt opgelost worden.

Het Nibud roept de vrije huursector en woningcorporaties op rekening te houden met de betaalbaarheid van de huren om huurders beter te beschermen. Alleen dan kunnen de geldproblemen van mensen volgens de organisatie echt opgelost worden.