Shayon Harrison: ‘Ik voel mij hier op mijn gemak’

Geschreven door Redactie

Shayon Harrison maakt in de eerste weken van het seizoen nadrukkelijk naam in de Keuken Kampioen Divisie.

De 22-jarige spits was in de afgelopen vier wedstrijden trefzeker en heeft zijn plek inmiddels gevonden bij Almere City FC. Niet alleen qua voetbal voelt hij zich thuis, ook heeft hij al kennisgemaakt met het rechts rijden in ons land en is hij inmiddels bekend met een aantal typische Nederlandse lekkernijen. 

Op schot 

In de afgelopen transferperiode werd Harrison overgenomen van het Engelse Tottenham Hotspur. De Engelsman lijkt niet zoveel tijd nodig te hebben om te acclimatiseren, want in de eerste zeven wedstrijden kwam hij tot vier doelpunten. Twee van die vier treffers kwamen overigens tot stand doordat hij een schot van een medespeler (onbewust) van richting veranderde en de bal vervolgens in het vijandelijk doel zag caramboleren. 

,,Tsja, op deze manier wordt het makkelijker om topscorer te worden’’, lacht Harrison. ,,Om eerlijk te zijn probeerde ik bij die doelpunten ruimte te creëren voor mijn teamgenoten, zodat er een opening zou ontstaan. Dat ik de bal raak is wat gelukkig, maar als ik het team daarmee kan helpen is dat alleen maar mooi natuurlijk.’’ 

Familie 

Bij de laatste thuiswedstrijd – vorige week tegen Jong AZ – zat zijn familie op de tribune. Zij zagen met eigen ogen dat de aanvaller wederom een doelpunt meepikte. Harrison genoot er volop van. ,,Voor mij voelde het fijn dat ze kwamen kijken. Ik heb vorig jaar zes maanden bij Melbourne City FC in Australië gespeeld. Omdat ik aan de andere kant van de wereld vertoefde, was het voor mijn familie een stuk lastiger om langs te komen. Nederland is wat dat betreft veel dichter bij huis. Ik voel mij hier dan ook op mijn gemak en ben goed opgevangen door mijn medespelers. Dat maakt het makkelijker om je te settelen.” 

Meer fysiek 

Dat neemt niet weg dat er natuurlijk wel verschillen zijn tussen Engeland en Nederland. Volgens Harrison is het voetbal sowieso anders. ,,Bij Tottenham speelde ik voornamelijk in de jeugd en voetbalden we tegen leeftijdsgenoten. Nu sta ik tegenover senioren en het tempo ligt een stuk hoger. Er komt in de Keuken Kampioen Divisie meer fysiek bij kijken.’’ 

Van de taalbarrière heeft de talentvolle aanvaller naar eigen zeggen geen last. ,,De meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Dat vind ik persoonlijk wel fijn. Ik doe mijn best om mijn Nederlands bij te spijkeren, maar het is een lastige taal. Qua voetbaltermen valt het gelukkig wel mee. Het woord ‘links’ lijkt bijvoorbeeld veel op ‘left’. Dat soort termen maak je jezelf snel eigen. De rest is pittiger. Daar moeten jullie mij nog wat tijd voor geven”, vertelt hij lachend. 

 Rechtsom op de rotonde 

Aan het leven in Nederland went Harrison snel. ,,Al loop je soms natuurlijk wel tegen verschillen aan. Het rijden aan de andere kant van de weg bijvoorbeeld. Ik reed laatst met mijn moeder een rotonde op en ze werd helemaal gek. We gingen immers rechtsom in plaats van linksom. En met het eten doen jullie ook andere dingen. Ik zag mijn ploeggenoten laatst chocoladevlokken op brood doen. Dat is voor mij heel gek. Wij gebruiken dat eigenlijk alleen als topping op een ijsje. Of ik al echte Nederlandse specialiteiten heb geproefd? Nog niet zoveel. Mijn teamgenoten moeten eigenlijk een keer iets meenemen, maar ik vind stroopwafels wel erg lekker. Dat is een snack waar ik echt van kan genieten. Die heb ik zelfs thuis liggen.” 

Netflix 

In zijn vrije tijd geniet Harrison ervan om thuis een filmpje of serie te kijken. ,,Het is heerlijk om soms even op de bank te gaan zitten en bijvoorbeeld Netflix aan te zetten. In de afgelopen maanden heb ik naar La Casa de Papel gekeken. Heb je die gezien? Echt een geweldige serie. Ik kon er geen genoeg van krijgen. En klassiekers als ‘Breaking Bad’ en ‘Prison Break’ blijven ijzersterk. Of ik nog suggesties heb voor onze supporters? Momenteel kijk ik naar Peaky Blinders, zo’n ouderwetse gangsterserie. Dat is wel een aanrader.” 

Ronaldo 

En natuurlijk schakelt hij met regelmaat naar voetbalwedstrijden. Op de vraag of Harrison vroeger zelf een idool had is zijn antwoord duidelijk. ,,Als kleine jongen was ik al fan van Ronaldo. De Braziliaanse Ronaldo. In mijn ogen is hij de beste speler aller tijden. Hij was snel, sterk en een echte killer voor het doel. Het was ongelofelijk om naar hem te kijken.” 

In de komende speelronden wil Harrison de lijn van de afgelopen weken doortrekken. Aan een doelpuntenaantal waagt hij zich niet, maar de spits benadrukt dat hij als doel heeft om belangrijk te zijn voor het team. ,,Ik heb het hier enorm naar mijn zin en kijk uit naar de rest van het seizoen. Hopelijk kunnen we met elkaar iets moois neerzetten.” 

Foto: Ron Baltus, www.sportshots.pro

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.