Opvolger vertrokken wethouder moet in Almere wonen

Geschreven door Redactie

De opvolger van de vertrokken wethouder Loes Ypma van Almere moet bij aanvang van de werkzaamheden in de stad wonen. Een motie van die strekking is donderdagavond unaniem aangenomen door de Almeerse gemeenteraad. Het was een lange avond met maar liefst drie moties, waarvan de laatste werd aangenomen.


Het spoeddebat was aangevraagd door de PVV. Fractievoorzitter Toon van Dijk had flinke kritiek op de PvdA. "Nou met name dat de PvdA inmiddels twee wethouders heeft zien vertrekken uit dit college", legt Van Dijk uit. "Bovendien willen ze dat de vertrokken wethouder wordt opgevolgd door een nieuwe PvdA-wethouder en dat kost de stad ontzettend veel geld." Daarmee doelt hij onder meer op het wachtgeld dat wethouders krijgen als ze vertrekken. 

De PVV pleitte daarom eerst dat er niet zeven, maar zes wethouders zouden komen. Ook had de PVV het voorstel dat de VVD een wethouder zou leveren. Maar die plannen haalden het niet. Een motie waarin werd gesteld dat de nieuwe wethouder toch echt in Almere moet wonen bij aanvang van de werkzaamheden haalde het uiteindelijk dus wel. 

Reactie VVD 

Ook VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian is het daar grondig mee eens. "Je moet altijd reflecteren. Dat punt van kritiek is simpelweg terecht. Vandaar ook dat de VVD-fractie net als de voltallige coalitie heeft meegestemd met de motie. De nieuwe wethouder moet een Almeerder zijn, meteen bij aanvang. Dat lijkt me niet meer dan normaal."

De voormalig wethouder Ypma woonde niet in Almere, maar in Woerden. Dat lag gevoelig in de raad. Zeker omdat het op en neer reizen tussen Woerden en Almere haar flink opbrak volgens eigen zeggen, moet dat nu anders. 

"Dat lag inderdaad buitengewoon gevoelig hier in de raad", geeft Ellian toe. "De discussie daarover heeft haar ook wel wat gedaan. Ook de voorgeschiedenis met wethouders die hier niet wilden wonen en die met dienstauto's heen en weer reden, heeft daar niet aan bijgedragen. We hebben gemerkt dat dat nu in 2019 gevoelig ligt en dat men verwacht dat je in de stad woont waar je wethouder bent."

Onze Ambassadeurs