Gemeenteraad als één blok achter Ellian na tuchtklacht

Geschreven door Redactie

De volledige Almeerse gemeenteraad heeft donderdagavond aangegeven als één blok achter VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian te staan. Dit na de tuchtklacht die tegen hem is ingediend door de advocaat van de tot levenslang veroordeelde crimineel Naoufal F.

F., bijgenaamd 'Noffel', is veroordeeld voor het in december 2015 aansturen van de moord op de man die onder de naam 'Ali Motamed' in Almere leefde. F. ontkent dit en is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan.

Ridouan Taghi

VVD'er Ellian, die naast raadslid ook advocaat is, sprak in een uitzending van EenVandaag over de moord. Volgens F. stelde Ellian daarin als feit dat F. de Almeerder namens Ridouan Taghi liet liquideren, in opdracht van Iran.

Maar de link met Iran kwam niet aan bod tijdens de rechtszaak tegen 'Noffel'. Ministers Stef Blok en Kajsa Ollongren hebben overigens wel aangegeven dat de inlichtingendienst AIVD sterke aanwijzingen heeft dat dit wel zo is.

Volgens de advocaat van 'Noffel', Jan Huibers, zet Ellian zijn cliënt in een kwaad daglicht. In de tuchtklacht staat dat Ellian zich baseert op feiten die geen feiten zijn. De advocaat zegt verder dat het kabinet minder stellig was over de link tussen Iran en de moord dan Ellian.

'Vrijheid van meningsuiting aangetast'

De Almeerse gemeenteraad is van mening dat de tuchtklacht die Huibers heeft ingediend een intimiderend en bedreigend karakter richting Ellian heeft. "Hier wordt een fundamenteel grondrecht, de vrijheid van meningsuiting als raadslid, ingeperkt", zegt SP-fractievoorzitter Hans Everhard. "Dan moet je gewoon als raad één lijn trekken en schouder aan schouder gaan staan. Vandaag is hij het, morgen ben ik het."

Steun in de rug

Ellian zegt de boodschap van de gemeenteraad als een enorme steun in de rug te ervaren. "Het is normaal dat wij raadsleden met de media praten. Dat is ons werk. En ik moet ook de huur betalen, dus ik heb ook nog een normale baan. Dat is toevallig advocaat. En nu wordt mijn beroep gebruikt om mij de mond te snoeren."

'Ali Motamed'

De moord op de in Iran geboren Ali Motamed was lange tijd een raadsel. Waarom werd een elektromonteur in Almere Poort omgelegd?

Op die vraag kwam in 2018 een antwoord toen Het Parool onthulde dat Motamed eigenlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi heette. Samadi was in eigen land veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij, begin jaren '80. Bij die aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

In april 2019 zijn Moreo M. en Anouar B. veroordeeld tot 25 en 20 jaar gevangenisstraf voor de moord op 'Motamed'. Naoufal F. kreeg in juli vorig jaar levenslang omdat hij de liquidatie van de Almeerder zou hebben aangestuurd.

Onze Ambassadeurs