'Jeugdzorg hier goed georganiseerd'

Geschreven door Redactie

De gemeenten in Flevoland werken over het algemeen goed samen op het gebied van de jeugdzorg. Het kan nog beter, maar van grote problemen zoals twee kritische rapporten die schetsen is hier geen sprake.


Dat stelt de Almeerse wethouder Roelie Bosch. Zij reageert op conclusies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Inspectie Veiligheid en Justitie van vorige week. Die stelden dat met name de ingewikkelde zorg aan kinderen en jongeren door gebrekkige samenwerking tussen zorgaanbieders en gemeenten niet goed gaat. Er is te veel bureaucratie met als gevolg lange wachtlijsten. 


In een reactie op de onderzoeken heeft het kabinet gezegd dat gemeenten op het gebied van de complexe zorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering verplicht onderling moeten gaan samenwerken. Hiervoor wordt de Jeugdwet aangepast.


Lange traditie in samenwerken

Volgens wethouder Bosch heeft Flevoland al een lange traditie van onderling samenwerken. Dat gebeurde al toen de provincie nog verantwoordelijk was voor de jeugdzorg. Na 2015 hebben de gemeenten deze werkwijze voortgezet. Het is hierbij een voordeel dat Flevoland maar zes gemeenten telt.


Almere is zogeheten centrumgemeente en koopt de ingewikkelde jeugdzorg namens alle Flevolandse gemeenten in. Dat gaat goed, doordat de zorgaanbieders geregeld laten weten hoeveel jongeren er hulp nodig hebben en hoeveel zorg er dus moet worden ingekocht. Dat voorkomt dat er knelpunten ontstaan. Wel erkent Bosch dat er nog teveel bureaucratie en administratieve lasten zijn. Dat een kind soms drie keer wordt onderzocht is volgens haar niet goed. De gemeenten hebben hier sinds juni extra aandacht voor.


Geldtekort groot probleem

Bosch constateert wel dat geldtekort een groot probleem is voor de gemeenten. In 2015 heeft het Rijk de jeugdzorg bij de gemeenten neergelegd en direct vijftien procent op het budget bezuinigd zonder de gevolgen hiervan te onderzoeken. Dat had volgens de wethouder beter geregeld moeten worden. De gemeenten hadden destijds juist meer geld moet krijgen om de nieuwe werkwijze goed neer te zetten.


Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een blijvende goede financiering van de jeugdzorg. Komende maandag praat de Tweede Kamer over de jeugdzorg. Volgens Roelie Bosch zullen diverse collega's van haar naar Den Haag gaan.

Onze Ambassadeurs